Ochutnajte svetové variácie Štedrej večere

Oslavy a podujatia:Vianočené poďakovanie

Marek 22.12.20144697

Ochutnajte svetové variácie Štedrej večere

Vyskúšajte vianočné alternatívy  k bežne zaužívaným pokrmom vianočných jedál ako je ryba kapustnica a šalát. Vianoce sa slávia po celom svete a v každej krajine majú na štedrovečernom stole niečo iné. To je príležitosť, ako si na Vianoce vychutnať atmosféru spolu s netradičným gurmánskym zážitkom. Dnes vás zoberieme na ochutnávku vianočného menu okolo sveta.

Nemecko

Počas Štedrej večere je tu doma kapor, ale je len jednou z mnohých alternatív, nie rybou prvej voľby. Na stôl sa počas večere často dostane pečená kačica, hus, alebo malé prasiatko. Podávané je s kapustou, ružičkovým kelom a opekanými zemiakmi. Čo sa týka sladkostí, tie sú povinnou jazdou a zahŕňajú predovšetkým marcipán, kandizované ovocie, sladké pečivo.

Taliansko

Pre Talianov sú Vianoce jedným z najväčších sviatkov v roku a tak k nemu aj pristupujú. Talianov možno rozdeliť na severných a južných. Po celej krajine je v kurze polievka s cestovinami. Obvykle pritom ide o plnené cestoviny, teda tortelíny, varené mäso, alebo vývar z hydiny. Čo sa druhého chodu týka, tu sa objavujú výraznejšie rozdiely. Na severe je na stole obvykle hydina, často plnená, pražená, alebo varená. Na juhu Talianska sa zasa preferuje ako vianočná ryba úhor. Sladkostiam dominujú sušienky, marcipán, čerstvé ovocie, sladké torty.

Holandskou

Tradíciou sú gurmánske hody, kde sa jedlo v menších dávkach pýši pestrosťou. Ryby, morské plody, krevety, granáty, to všetko lahodne pripravené a ponúkané sediacim hosťom pri stole. Inou holandskou tradíciou je stôl plný mäsa z kačice, králika, či bažantov. Podávané s rôznymi druhmi zeleniny, zemiakmi a šalátmi.

USA

Krajina, ktorá prevzala vianočné tradície od Talianska až po Škandináviu disponuje množstvom variácií vianočnej večere. Medzi obľúbené patri bravčové mäso, lahodne pripravená hovädzina, ale aj pečený moriak s omáčkou, zeleninou a zemiakmi Medzi tradičné cukrovinky patrí tekvicový a vianočný puding, samozrejme aj biskupský chlebíček, doma je tu aj orechový koláč.

Peru

Exotická krajina, ktorá sa svojou skladbou jedálnička nelíši od Európskych zvyklostí. Tradične je tu na stole pečený moriak podávaný s ryžou ochutenou cesnakom. Medzi dezertmi sa objavuje najčastejšie horúca čokoláda a špeciálny marcipán vyrábaný nie z mandlí, ale para orechov. Na stole sú samozrejmosťou lahodné a sladké druhy ovocí, plus zeleninové a ovocné šaláty. V Peru aj vianočné sviatky chutia zdravo.

Komentáre Disqus.

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!
Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím