Odborníci na víno, pestovatelia a majitelia vinoték hovoria, aké víno považujú za najlepšie. Ich jazýčky sú kultivované rokmi praxe a odskúšali azda všetko, čo pochádza z vínnej révy. Preto dnes prinášame krátky prehľad odrôd, vďaka ktorému nemôžete šliapnuť vedľa.
Tokaj je slovenskou perlou
Vedia sa presadiť vo svete, sú chutné a majú významné ceny. Na slovenskú kvalitu nedá dopustiť ani vinár Attila Nagy: „Samozrejme žijeme v tokajskej oblasti tak z bielych vín tokajský Furmint, tokajské samorodné suché, výberové vína 3,4,5,6 putňové, ktoré vo svete nemajú konkurenciu a z červených vín mi chutia vína od slovenských výrobcov zo Strekova, Skalice, Veľkého Krtíša - Cabernet Sauvignon, Alibernet, Frankovka.“
Pezinok aj rizling z Nemecka
Karol Šebo zo Chateau Modra nepochybuje o kvalite svojho vína, no na druhej strane vie oceniť okrem svojho lahodného moku aj konkurenciu: „Osobne mám zo Slovenska veľmi rád Silvánske zelené z Modry, Neronet z Pezinka, či tramín červený z Nitry. Čo sa týka zahraničia, tak ma nedávno veľmi oslovili napríklad Muller Thurgau a Rizling rýnsky z Nemecka.“ Miloš Holík z vinárstva Golguz dofarbuje spektrum obľúbených a kvalitných vín o biely Sauvignon blanc a Tramín červený, z červeného preferuje Alibernet a Neronet. Matej Hudik z Vinotéky Matyšak Liptovský Mikuláš sa pridáva na stranu Malokarpatskej oblasti, v ktorej sa podľa jeho chuťových buniek rodia tie najkvalitnejšie vína a zo zahraničných preferuje biele vína z Nemecka a Rakúska.
Svetové chute u vás na stole
Majitelia pivnice Tibava hovoria, že vzhľadom na spôsob distribúcie potravín ku konečnému zákazníkovi a nákupné zvyklosti slovenských ľudí sa už i veľké obchodné reťazce, ktoré prevádzkujú hypermarkety prispôsobujú požiadavkám zákazníkov a veľakrát tu môžu nájsť veľmi kvalitné vína či už slovenskej výroby alebo aj z dovozu – nie je to už len o lacných dovozových vínach. Ak si neviete vybrať, možno bude dobrá rada Michala Kálmana z Vinotéky pod Ubánkom, ktorý hovorí: „Mne chutia kvalitné vína odkiaľkoľvek. Stačí keď spĺňajú moje prísne požiadavky na senzorické vnemy. Najviac asi Toskánske z Bolgheri alebo vína z Južnej Rhony, Sauvignony z Val De Loire." „Mám rád červené z Bordeaux a z Burgundska,“ uzatvára Ivan Vyhlídal z Vinotéky Klaret.
Chcete vyskúšať tie najlepšie vína aj vy? Navštívte niektorého z vinárov, či vinoték a ochutnajte to najlepšie, čo nám príroda dala.
Vyskúšajte aj iskrivé mladé vína 2013.