Mladé víno je vždy najočakávanejšie. Problematický rok 2013 hlási, že znížená úroda nám nedá toľko nápoja bohov ako predošlé ročníky, napriek tomu sviežosť mladého vína už iskrí v pohári. November je mesiacom, keď sa začne rozlievať Beaujolais Nouveau a tým dá pomyselnú zelenú mladým vínam po celom svete. Čo nám tento rok prináša?
Ľahké vína s nádychom zimy
Objavia sa prvé sychravé dni a s nimi nás omnoho viac láka vychutnať si teplo domova s pohárom dobrého vína. Navyše mladé víno v sebe ukrýva doslova spomienky na leto. „V prípade mladých vín ide o vína z ročníka, v ktorom bolo hrozno na výrobu daného vína vyrobené, pričom je uvedené na trh prvý pondelok v mesiaci november daného roka. Vína sú svieže, iskrivé, „veselé“, hodia sa k ľahkým jedlám typu šaláty, hydina, ryby alebo vhodne spríjemnia akékoľvek spoločenské posedenie,“ hovoria majitelia pivnice Tibava. Aj vy ste už príchod novembra oslávili s pohárikom skvostného nápoja bohov? Možno teraz je ten pravý čas nechať si chuťové bunky rozmaznávať tohtoročnou úrodou.
Mladé vína nearchivujte
Mladé vína majú rozhodne svoje nezameniteľné chuťové špecifiká, no treba si ich vychutnať okamžite a nenechávať si ich na horšie časy. Víno by ste tým zabili. „Mladé vína sú svieže, ovocné , aromatické. Nie sú vhodné na archiváciu,“ hovorí Matej Hudik z Vinotéky Matyšak Liptovský Mikuláš. Pri mladých vínach platí, že čo môžete vypiť dnes, neodkladajte na zajtra. „Hrozno na mladé víno sa oberá skôr, aby si zachovalo čo najviac aromatických látok. Spracovávajú sa reduktívne a vo fľaške sú niekedy ani nie 2
mesiace od zberu. Mladé vína prinášajú na stôl iskrivú sviežosť a tak sa najlepšie hodia k jednoduchým jedlám, či ako aperitív,“ hovoria odborníci z Wineshop. V mladom víne je tak naozaj mladosť a sviežosť. Už len vedieť, ako si ju vychutnať.
K čomu sa hodí malé víno?
Keď hovoríme o víne, vždy v spojitosti s týmto lahodným nápojom spomenieme aj kombináciu s jedlom. „Mladé vína sa vyznačujú predovšetkým svojou živosťou a výraznejšou primárnou aromatikou. Hodia sa viac na bežné príležitosti bez vážnejšieho senzorického hodnotenia. Biele k jedlám ľahšieho razenia. Pokiaľ majú vyššie kyseliny tak aj k tradičným bravčovým špecialitám. Červené napríklad k pečenej kačke s kapustou a ružové skoro ku všetkému,“ Michal Kálman z Vinotéky pod Ubánkom. Všetky tieto živé vlastnosti najviac oceníte práve v týchto mesiacoch, tak prečo nenavštíviť svoju obľúbenú vinotéku? Nie je to však len o jedle. Mladé víno má v sebe ešte jednu moc, vie premeniť noc na chvíle plné zábavy. „Osobne si myslím, že najlepšie sa hodí mladé víno na jeden večer s kamarátmi. Inak k ľahkým jedlám, ale tomu u nás na jeseň veľmi neholdujeme,“ hovorí realisticky Ivan Vyhlídal z Vinotéky Klaret. Dokonalý spôsob ako si spríjemniť záver týždňa je tak dobrá spoločnosť a mladé víno.