Dobré jedlo je základom každej dobrej svadby aj väčšej oslavy. Chuťové poháriky v ústach však nie je to jediné, čo by sme mali rozmaznávať. Zážitková gastronómia je dnes už bežnou súčasťou každej väčšej oslavy. Môžete si povedať, že napečie babka, navarí mama, ale spoľahnúť sa na odborníka, to je nielen výnimočná chuť, ale aj pastva pre oko napríklad v podobe molekulovej kuchyne.
Od regionálnych špecialít až po medzinárodnú kuchyňu
Jedlo je jednou z najdôležitejších súčastí svadby. Hostina musí byť naozaj delikátna. Aktuálne sú trendy namierené na špeciality a medzinárodnú kuchyňu. Atraktívnou požiadavkou posledného obdobia je ochutnávka svadobných jedál z každého kontinuitu. Umenie je však nielen jedlo navariť, ale aj správne vykladať jednotlivé chody. Hovädzí vývar so zeleninou, Grilovaný steak z bravčovej sviečkovice so zeleninou, Špargľová polievka s knedličkami, Vajíčka plnené žĺtkovým krémom, Kurací steak so syrom brie a s balzamovou omáčkou, Jahňacie karé na cesnaku. To je len niekoľko tipov z dobrej hostiny. Aby to neboli len experimenty, ale skutočné lahôdky, si cateringové spoločnosti obvykle najímajú aj kuchárov na netradičné formy jedál. „Zabezpečujeme od regionálnych jedál, cez svadobné menu aj medzinárodnú gastronómiu,“ hovoria zo spoločnosti Fuggerov dvor. Medzinárodná kuchyňa je dnes niečo, čo určite netreba podceňovať. Lahôdky z celého sveta dnes môžete ponúknuť hosťom bez ohľadu na to, či ide o čisto slovenskú svadbu, alebo manželstvo rozdielnych národností.
Nikdy nie hydinu dvakrát
Toto pravidlo je potrebné zachovať na každej hostine, vždy je lepšie hosťom ponúknuť viacero druhov mäsa a nezabudnúť ani na vegetariánov. „Všetko záleží od typu svadby, pre ktorý sa snúbenci rozhodnú a na základe toho sa pripravuje aj menu a následné dekorácie. Najviac sa však snažíme využiť vždy sezónne potraviny a pokiaľ možno aj lokálne potraviny,“ hovoria zo spoločnosti Kasolina. Ak chcete byť skutočne trendy môžete menu okoreniť aj nápojmi, či dezertmi z raw food kuchyne. Vyskúšajte molekulárnu kuchyňu. Trendmi dekorácií svadobného jedla je moderná kuchyňa – molekulárna kuchyňa. Jej podstatu vysvetľuje Jana Dutková zo spoločnosti HARLEKYN: „Ide o menšie porcie s vyváženými chuťami. Samozrejme mnoho klientov uprednostňuje klasickú kuchyňu s klasickou úpravou jedla.“ Trendom je, aby aj úprava jedla dotvárala celkový dojem stolovania. Mnoho ľudí si zakladá na dobrom jedle a modernej gastronómií, ale ešte stále je tu prevaha svadieb, ktoré pozerajú na cenu. Jana Dutková hovorí, že naši ľudia nezarábajú toľko, aby si mohli dovoliť gastronómiu na špičkovej úrovni, aj keď by možno po nej veľmi túžili, nemôžu si to dovoliť. Preto ponúkajú zariadenia s lacnou, strednou a finančne náročnou kuchyňou, každý si vyberá ako sa povie podľa "svojej peňaženky". Každému však vedia sprostredkovať netradičný chuťový aj vizuálny zážitok z jedla.
Príklad lahodného svadobného menu
Predjedlo: Šalát s rukolou, prosciuttom, cherry pradajkami, mozzarella s paradajkami, paradajku plnenú nivovou nátierkou, prípadne vysmážaný oštiepok a hrianky s nátierkou z husacej pečene.
Polievka: obvykle slepačia
Prvý chod: Grilované kuracie a bravčové mäso, stejk, sviečková
Dezert: ovocný šalát, zmrzlinový pohár, či Crème brûlée
Druhý chod: Pečená ryba
Tretí chod: Švédske stoly so slovenskými aj exotickými špecialitami
foto:fin6.com