Ročník 2013 prinesie víno mnohých tvárí!

Oslavy a podujatia

Marek 21.11.201312377

Ročník 2013 prinesie víno mnohých tvárí!

Burčák sa pomaly mení na víno. Prichádza čas, kedy vinári nielen na Slovensku, ale po celom svete začínaj hodnotiť, ako sa vydaril ročník. Víno 2013 bude svieže, farbisté a plné zaujímavých odtieňov, hoci sa nerodilo ľahko. S odborníkmi na víno sme sa rozhodli vás zasvätiť do tajomstiev tohoročnej sezóny.

Ťažký rok prinesie skúšané víno

Vínny ročník 2013 bude patriť k tým, ktorý zrejme neoslní, ale nepatrí ani k najhorším. Má svoje charakteristické rysy, ktoré by sme pri ideálnych podmienkach pestovania viniča do fľaše nestočili.  Víno je nesmierne závislé na počasí a celý rok 2013 zaznamenal prudké výkyvy, dažde a tropické teploty, čo sa podpísalo na menšej úrode viniča. „Začiatkom leta to vyzeralo, že ročník 2013 môže na Slovensku nadviazať na veľmi dobré ročníky 2011 a 2012. Po prudkom vegetačnom nástupe prišli dažde v čase kvitnutia, čo ovplyvnilo množstvo budúcej úrody. Potom prišlo horúce a najmä mimoriadne suché leto s vysokým tlakom múčnatky. Upršaný september spôsobil, že niektoré odrody začali hniť, cukornatosť je o niečo menšia a kyseliny vyššie ako pred rokom. To všetko pôsobí na zníženie kvality, najmä u červených vín. Úroda je oproti minulému roku približne o 30% nižšia,“ hovorí o nepriazni počasia Michal Kálman z Vinotéky pod Ubánkom. Netradičný klimatický priebeh roka sa však nepodpísal len na nižšej úrode, ale votkal do vína aj zaujímavé spektrum chutí. „Ročník 2013 prináša vína s vyšším obsahom kyseliniek, plné ovocných tónov a sviežich chutí,“ hodnotí Matej Hudik z Vinotéky Matyšak Liptovský Mikuláš.

 

V ročníku 2013 si vychutnáte naozaj mnoho tvárí vína. Svoje o tom vedia aj odborníci z Wineshopu: „ V ročníku 2013 nájdete od sviežich, reduktívnych vín, plných primárnej aromatiky - ktoré sa už dostávajú na trh, aj  vína, ktoré vinári pripravujú na dlhšie zrenie. Napriek tomu, že sa nejedná o nejaký výnimočný rok, moderné technológia a vinársky um dokážu prírode pomôcť a my sa môžeme tešiť na vyrovnanú kvalitu.“ Prírodu tak v roku 2013 museli zastúpiť odborné technologické postupy, ktoré zachraňujú, čo sa dalo.

Rozdiely bude vidieť v regiónoch

Slabšia sezóna nepostihla len Slovákov. „Naši priatelia vo Francúzsku sa sťažovali na slabú až nulovú úrodu konkrétne v Beaujolais, Bordeaux, Burgundsku, Muscadet. Napriek tomu sa niečo podarilo obrať a bolo to slušnej kvality,“ hovorí o problémoch nielen v slovenských viniciach, ale v celosvetovom meradle Ivan Vyhlídal  z Vinotéky Klaret. Zároveň však dodáva, že ďalšie špecifikum tohto roka je oneskorenie zberu až o 3 týždne, čo skracuje čas potrebný na to, aby sa víno dostalo na trh včas. Konkrétne Beaujolais nouveu sa predáva od 21. novembra. Hrozno sa začalo zberať 3. októbra. Víno je teda výsledkom vysokej technológie, čo nie je najideálnejšie.

 

Už sme naznačili, aký bude rok 2013 a čo možno od vína očakávať, no o tom, ako búrlivé je teda tohoročné a dlho očakávané mladé víno, ktoré sa navyše rodilo s problémami, si povieme v ďalšom pokračovaní. 

Komentáre Disqus.
(4.8/5) 1 referencií
Vinotéka Pod…

(0/5) 0 referencií
Víno Matyšák v…

Vinotéka Matyšák v Liptovskom Mikuláši bola otvorená začiatkom decembra v roku 2006. Ponúkame viac…

(0/5) 0 referencií
Wineshop

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!
Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím