AKTUÁLNE


Trendy pre svadobné torty 2013

Oslavy a podujatia:Vianočené poďakovanie

Trendy pre svadobné torty 2013

Zuzana Zuzana


Aj tento rok priniesol nové dizajnové trendy pre svadobné torty, no stále si ponecháva aj tie z minulého roku. Svetové svadobné trendy často ovplyvňujú aj slovenské nevesty, ktoré si ich však prispôsobujú svojim možnostiam. Existuje toľko nádherných nápadov a dizajnov, až sa divím, že si vie každá nevesta vybrať. Poďme sa pozrieť na nápady pre svadobné torty v roku 2013. Cukrové kvety Tieto sladké a pôvabné kvietky nájdeme naozaj už skoro na každej torte. Tento rok priniesol však opäť niečo nové a to cukrové sukulenty a krásne a romantické pivonky. Zatiaľ čo jedny sú trošku robustnejšie a prinášajú niečo úplne nové, druhé sú jemnučké a nariasené s mnohými okvetnými lístkami. Radosť sa pokochať. Čipka Tento trend pretrváva ešte z minulého roku, no rozširuje sa o nové možnosti. Čipka je krásny materiál, ktorý na svoje realistické zachytenie potrebuje naozaj šikovného cukrára. Tento rok si môžeme vybrať zo štyroch druhov čipiek. Je tu klasická čipka, inak povedané vintage alebo starožitná, ktorá sa krásne dopĺňa s kryštálovými šperkmi alebo reťazami periel. Ďalej je tu tradičná čipka, ktorá sa hodí k tradičným svadbám v jemných a neutrálnych farbách. Moderná čipka je veľmi chic. Predstavte si kombináciu ružovej torty so sivou čipkou alebo bielu tortu s čiernou. Nakoniec je tu farebný, vzorový a štýlový mix čipiek, doplnený s ružami, volánmi či gombíkmi. Takouto tortou určite ohromíte svojich hostí, ale dávajte si pozor, aby ste to neprehnali. Heslom tohto roku je aj: menej je viac. Tip: Keď sa rozhodnete do svojho návrhu zakomponovať čipku, je dobré priniesť ju pekárovi. Ak chcete ušetriť namiesto sladkej napodobeniny použite pravú látku. Ručne maľované Zručné cukrárske umelkyne v dnešnej dobe dokážu naozaj čokoľvek. Svedčí o tom aj tohtoročný trend maľovania na fondán, najčastejšie jedlými gélovými farbami. S dostatkom fantázie si môžete vymyslieť vlastné kvetinové zátišia, abstraktné farebné dielko alebo preniesť detaily zo svadobných šiat. Môžete sa inšpirovať slávnymi obrazmi, či sa dať portrétovať rovno na tortu. Každá torta sa tak stane originálom, ktorý je aj škoda zjesť. Farby Tak ako sme už písali v predchádzajúcom článku o svadobných trendoch, tak sa aj teraz dostávame k dvom farebným hitom tohtoročných svadieb a to k mätovej, ktorú nájdeme naozaj všade a k dúhovým farbám. Mätová sa nádherne dopĺňa so zlatou, marhuľovou a ružovou. Ďalšie zaujímavé nápady sú napríklad retro cik-cak vzory, kombinácia mužskej šedej a ženskej ružovej a nakoniec trend z minulého roku, kombinácia čiernej a bielej. Ako je to na Slovensku? Ako som už spomenula na začiatku, mnoho neviest sa inšpiruje zahraničím, a pritom aj na Slovensku máme šikovných a tvorivých pekárov a cukrárov. Ako to u nás chodí a čo treba vedieť pri výbere svadobje torty, sme sa pre vás opýtali pani Silvie Takácsovej zo sladkého sveta Silvikine torty: “Objednať tortu treba aj mesiac alebo dva vopred. Záleží to na vyťaženosti ročného obdobia. Dokonca už tento týždeň začínam piecť tento rok prvú svadobnú tortu. Tortu pečiem dva dni pred svadbou, aby bola čerstvá. Používam iba čerstvé a domáce suroviny, čo si všimnete aj na chuti. Tortu k nám prichádzajú objednať budúce manželské páry, ale aj ich (krstní) rodičia, ktorí ju hneď zaplatia. Nevesty sa väčšinou inšpirujú na zahraničných internetových stránkach, ale tvary si vyberajú skôr klasické: okrúhle, štvorcové alebo srdiečkové. Následne vyberieme náplne, polevu a fondán. Najobľúbenejšie chute náplní sú čokoládová, višňová, lesné plody alebo jogurtová. Každé poschodie môže mať inú príchuť. Zároveň pečieme aj svadobné zákusky, koláče a muffiny. Cena torty sa počíta na kilogramy. Klasická trojposchodová torta tak stojí od 100 do 600 eur, podľa toho kde ju dáte vyrobiť. Cukrárne sú často oveľa drahšie.” Inšpirovať sa môžete aj v článku 11 trendov pre tohtoročnú svadobnú sezónu, Svadobná výzdoba, kvety a catering, Slovenská svadba v minulosti, Vezmite sa trochu inak, Trendy pre svadobné šaty Idete sa vydávať? Prečítajte si naše články, pozrite si našich overených dodávateľov a vytvorte si zákazku, napr. aj na svadobnú tortu. Máme širokú ponuku cukrární a pekární, pozrite sa tu. Poznáte dobrých cukrárov alebo pekárov, napíšte im referenciu, tu.

09.04.201324304
11 trendov pre tohtoročnú svadobnú sezónu 2013

Oslavy a podujatia:Vianočené poďakovanie

11 trendov pre tohtoročnú svadobnú sezónu 2013

Zuzana Zuzana


A je to tu. Svadobná sezóna sa s príchodom jari opäť začína. Tento rok sľubuje naozaj nezabudnuteľné zážitky, nové farebné kombinácie a netradičné nápady. Farby ... Retro mätová Tohtoročným farebným hitom je mätová. Táto svieža a delikátna farba sa veľmi dobre kombinuje s ostatnými svadobnými farbami. Priam rozprávkové je jej spojenie so zlatou farbou. Toto spojenie dvoch krásnych farieb, symbolizuje spojenie starého s moderným, teplého so studeným. Preto sa hodí k jarným a letným svadbám, ktorým mätová dodá istú sviežosť a rovnako aj k zimným, kde zlatá prinesie príjemné teplo. Nebojte sa použiť svoju fantáziu a prineste mätovú na svoju svadbu napr. na svadobných šatách, topánkach, šperkoch, svadobnej torte, pozvánkach, vo výzdobe alebo kvetoch. Dúhové variácie S fabami sa tento rok roztrhlo vrece. Okrem módnej mätovej sa do popredia dostali aj dúhové svadobné elementy. Predstavte si dúhové šaty pre družičky alebo farebné doplnky ako topánky, kabelky alebo šperky. Dúhové elementy môžete zakomponovať aj do výzdoby, svadobnej torty, výberu kvetov. Tieto farby sa nádherne dopĺňajú s bielou. Získate tak nezabuduteľné fotografie s unikátnou atmosférou. Pred svadbou ... Žiariace pozvánky Ako si vybrať tú správnu trendy pozvánku? Jednoducho, stačí, ak zvolíte elegantné zlaté, strieborné alebo bronzové písmo na kvalitnom tvrdom papieri. Určite očaríte. Sexy odhalenie Pozor, len pre odvážne. V našich končinách možno trošku nezvyklé, no vo svete si tento nápad získava obľubu, hlavne medzi budúcimi manželmi. Chcete svojho partnera potešiť a navnadiť na svadobnú noc? Pošlite mu pár hodín pred svadbou sexy, zábavné fotografie v závoji a sexy prádielku. Ak sa hambíte pózovať pred fotografom, môžete poprosiť niektorú z družičiek. Mestská romantika Svadobné videá sa stali neoddeliteľnou súčasťou každej svadby. Tento rok sa z nich stali romantické filmy. Svadobné páry sa zamilovane prechádzajú po meste, v pozadí znie príjemná hudba a celému dielku dominujú krásne zábery na mestské scenérie v pozadí. Stali sa nádhernou oslavou budúceho manželského páru, ktorú radi ukážete vašim známym alebo rodine. Krásne svadobné fotografie vám zhotoví aj fotograf FLASH-FOTO. Výzdoba ... Pávie pierko Ďalším z trendov na tento rok je svadobná výzdoba z pávích alebo pštrosích pier. Takáto netradičná dekorácia sa dá použiť namiesto kvetov ako výzdoba do stredu stola alebo ako pestrofarebné ozvláštnenie kvetinovej výzdoby. Stačí len siahnúť po obľúbenej farbe a vyčarujete nezabudnuteľnú dekoráciu. Buďte ekologické Svetovým trendom na tento rok vo všetkých módnych oblastiach je zodpovedný prístup k prírode. Veľa sa recykluje, požívajú sa prírodné materiály a vyrábajú sa ručne vyrábané výrobky. Tak to bude aj pri tohtoročných svadbách. Nemyslíte, že sa dá krásna výzdoba urobiť aj z obyčajného papiera, sušených kvetov, konárikov, pierok alebo s využitím starožitných dekoratívnych predmetov? Takto môžete vyzdobiť každý voľný priestor. Zamyslite sa nad výsledným celkom a naaranžujte do pozadia hostiny napr. tisíce malých origami vtáčikov, spravte papierové gule zo starých novín alebo zaveste všade pestrofarebné lampióny. Takáto výzdoba nie je vôbec drahá a s pomocou niekoľkých dobrovoľníčok, dokážete aj nemožné. Ak túžite po jednoduchej elegancii vsaďte na jemné tkaniny, pod ktoré umiestnite stovky malých svetielok. A už ste svoji ... Navnaďte ich Ako na program? Tento rok odzvonilo jednoduchému zoznamu, hitom sa stal bláznivý a zábavný zoznam svadobných zvykov a tradícií. Neviete si to predstaviť? Skúste si zo seba spraviť srandu, nahraďte vaše fotografie veselými postavičkami vás, vašich družičiek a družbov, písmo nahraďte malými piktogramami a zmenšite formát. Je toľko možností ako byť kreatívny. Môžete vyrobiť knihu vo veľkosti vizitky, pohrať sa s nebom a peklom, využiť kreatívne origami, vytvoriť plagát s rôznymi druhmi písma, alebo to celé napísať len tak rukou s malými vlastnoručne kreslenými obrázkami. Buďte tvorivé. Zabavte ich Určite máte v rodine niekoho, kto je energický a zábavný. Poproste ho, či by sa nepostaral o svadobný program ako moderátor. Určite sa veľa nasmejete, poplačete si a hlavne sa nebudete stresovať s programom. Budete mať na to človeka, ktorý vás pozná a vie, čo chcete. Miesto na oddych Vaši hostia určite ocenia špeciálne posedenie mimo tanečného sálu. Hlavne tí starší si radi posedia a oddýchnu v príjemnej tichej atmosfére bez hluku. Tak isto môžete urobiť fajčiarsky kútik alebo bar s drinkami len pre dámy. Najmite opatrovateľku, ktorá sa postará o tých najmenších a doprajte ich rodičom príjemné voľné chvíle. Na záver ... Buďte sami sebou Aj keď svetom hýbu trendy, nezabudnite byť sami sebou a doprajte si to čo máte obaja radi a čo sa vám páči. Nemusíte sa riadiť žiadnymi tradíciami, či robiť to, čo robia iní. Je to predsalen vás svadobný deň, ktorý si určite užijete a vy a vaši hostia na neho budete ešte dlho spomínať. Inšpirovať sa môžete aj ďalším článkom Trendy pre svadobné torty 2013, Svadobná výzdoba, kvety a catering, trendy pre svadobné šaty, Vezmite sa trochu inak, Slovenská svadba v minulosti Počas týždňa svadieb u nás nájdete spoľahlivé svadobné agentúry, fotografov, kameramanov, grafikov, tlačiarne, priestory... . Naši profesionáli vám radi pomôžu, stačí si jednoducho vytvoriť zákazku. Určite si prečítajte aj ďalšie naše články.  

07.04.201315654
6 zaujímavostí o Veľkej noci

Oslavy a podujatia:Vianočené poďakovanie

6 zaujímavostí o Veľkej noci

Zuzana Zuzana


1. Pôvod Veľkonočné sviatky patria medzi najvýznamnejšie sviatky kresťanskej cirkvi. Svoj pôvod majú už v predkresťanskom období. Pravdepodobne nadväzujú na židovský sviatok Pesach, ktorý sa spája s odchodom Židov z egyptského zajatia. V našich podmienkach sú tieto sviatky jari spojené s mnohými predkresťanskými tradíciami a poverami. Predstavujú symbolické vynesenie zimy, vítanie nového vegetačného obdobia a ochranu úrody, dobytka a ľudí, pred démonmi a chorobami. 2. Ako vypočítame, kedy bude Veľká noc? Veľká noc je pohyblivým sviatkom, čo znamená, že sa jej dátum stanovuje v rozmedzí od 22. marca do 25. apríla. Veľkonočná nedeľa sa stanovuje na prvú nedeľu po prvom jarnom splne, teda po jarnej rovnodennosti (21.marca). Je to kvôli tomu, že dátum veľkonočných sviatkov bol stanovený juliánskym kalendárom, ktorý sa potom transformoval na kresťanský kalendár. Jeho základom je práve Veľká noc ako pohyblivý sviatok v cykle 35. rokov. 3. Čo predchádza Veľkej noci? Veselej veľkonočnej zábave predchádza 40 dňový pôst, ktorým sa končia fašiangové zábavy. Pôst sa začína čiernou nedeľou, kedy si ženy menili farebné šaty za čierne a končí kvetnou nedeľou. Vtedy sa posväcovali pučiace konáriky stromov a bahniatkam sa pripisovala nadprirodzená, ochranná a liečivá moc. Ľudia ich počas búrky kládli do horúcej pece, aby do domu neudrel blesk alebo ich používali proti bolestiam hrdla. Inde s nimi posväcovali dobytok, príbytok alebo dobrú úrodu. Na západnom Slovensku nosili dievčatá zelené ratolesti ozdobené kraslicami a farebnými stuhami tzv. "lesoly" alebo "májiky", ktoré symbolizovali nový život a prebúdzanie sa prírody. Po kvetnej nedeli sa začína pašiový alebo veľkonočný týždeň. Zelený štvrtok sa symbolicky spája s Poslednou večerou. Kostolné zvony na znak smútku nezvonia až do Bielej soboty. Tradícia hovorila, že v tento deň vychádzajú nečisté sily, a tak ich ľudia odháňali hlukom z rapkáčikov a klepáčov. Pastieri zase dlhým trúbením. Takto sa mal magicky ochrániť dobytok, ktorý prvýkrát po zime opúšťal maštale. Jedávala sa zelená strava na zachovanie zdravia, ako špenát alebo prívarok z listov mladej púpavy. Časom sa varili cestoviny, ktoré mali symbolicky podporiť rast obilia a zabezpečiť tak dobrú budúcu úrodu. Ak na zelený štvrtok napadol sneh, očakávalo sa teplé leto. Veľký piatok je dňom smútku nad ukrižovaním Krista. Spája sa s ním aj viera v magickú silu zeme. V tento deň sa zakazovalo orať, kopať, siať a sadiť, aby bola bohatá úroda. Verilo sa, že ak na Veľký piatok hrmí, určite bude dobrá úroda. Biela sobota nebola v starom kresťanskom svete liturgickým dňom. Až v 8. storočí sa v tento deň zaviedlo veľkonočné svätenie ohňa, ktoré sa postupne stalo slávnostným obradom. Vyhasnuté uhlíky z ohňa dávali obyvatelia stredného Slovenska na povalu po strechu, aby tak chránili dom pred možným požiarom. Inde zas sypali takýto popol na oziminy, aby odolávali búrkam a krupobitiu. Pripravovali sa rozličné veľkonočné jedlá, ako varená bravčová šunka, jahňa, zajac a vajcia, ktoré sa konzumovali až na druhý alebo tretí deň. Pre každého člena rodiny sa upiekol magický koláč proti zlým silám a neúrode, ktorý na východnom Slovensku nazývali Pascha. Na veľkonočnú nedeľu sa oslavuje Kristovo vzkriesenie. V mnohých oblastiach Slovenska sa v kostoloch svätili jedlá pripravené na Bielu sobotu. Na Spiši sa na dvoroch kostolov zhromaždili ženy, dievčatá a malé deti s košíkmi plnými veľkonočných pokrmov. Po obradoch muži zobrali košíky a ponáhľali sa domov v predstave, že ako rýchlo tam prídu, tak rýchlo budú hotové aj práce na poli. Veľkonočný pondelok sa spája s hodovaním, kúpaním a šibaním. Voda mala veľký obradný význam, pretože poriadny kúpeľ mal zabezpečiť zdravie po celý nasledujúci rok. Mládenci chodili už od rána po domácnostiach svojich známych, hovorili koledy, polievali alebo šibali dievčatá. Na strednom a západnom Slovensku sa väčšinou len korbáčovalo a na východnom polievalo. Dnes je táto tradícia spojená. Za odmenu mokré a vyšibané dievčatá ponúkli pohostenie, maľované vajcia a peniaze, za ktoré potom večer chlapci usporiadali zábavu. 4. Veľkonočné vajíčko Vajíčko je pôvodne pohanským symbolom nového života a používalo sa pri oslavách jari. Pre kresťanov zase symbolizuje vzkriesenie Krista a nesmrteľnosť. Zvyk zdobenia vajec pochádza pravdepodobne z 13. storočia a uchoval sa v rôznych podobách až do dnes. Darované vajíčko má zabezpečiť zdravie po celý rok a dievčatám mládencovú lásku. Dáva sa uvarené na tvrdo, pretože mäkké nemá takú magickú moc. Zvykom bolo, že gazdiná pri obede olúpala vajíčko a rozdelila ho medzi všetkých členov rodiny. Tento obrad mal každému v nešťastí pripomenúť s kým jedol a nešťastie malo odísť. Škrupinky z vajíčok, ktoré sa použili na pečenie sa rozvešali po ovocných stromoch, alebo sa nasypali do sejby, aby bola dobrá úroda. 5. Veľká noc vo svete V USA nie je Veľká noc vo väčšine rodín slávená ako náboženský sviatok. V sobotu večer pred Veľkou nocou majú vo zvyku zdobenie vajec. V noci ich skryje veľkonočný zajačik a v nedeľu ráno ich veľkí aj malí hľadajú. V Nórsku sa maľujú vajíčka, lyžuje sa a novodobou tradíciou sa stalo riešenie televíznych alebo knižných vrážd. V novinách sú uverejňované články, z ktorých môžu čitatelia hádať, kto je páchateľom. Vychádza množstvo kníh a dokonca aj krabicové mlieko býva potlačené príbehmi s vraždami. Vo Švédsku veria, že v tento deň chodia po svete čarodejnice. Deti sa oblečú ako čarodejnice a natrú si tváre na červeno. Potom chodia po domoch a pýtajú sladkosti, podobne ako počas Haloweenu. 6. Zaujímavosti Prvé čokoládové vajce bolo vyrobené v Nemecku v 19. storočí. Najväčšie veľkonočné čokoládové vajce na svete vyrobili minulý rok v Argentíne. Bolo vysoké 8 metrov, vážilo 4 tony a pripravovalo ho 27 pekárov. Veľkonočné ostrovy dostali svoje pomenovanie od holandského prieskumníka Jacoba Roggevena, ktorý na ne priplával na veľkonočnú nedeľu (5. apríla 1722), keď hľadal Davidov ostrov. V holandštine jeho meno znelo PAASCH-Eyland. Oficiálne španielské meno Isla de Pascua, tiež znamená Veľkonočné ostrovy. Príjemné sviatky a veselú Veľkú noc Vám želá zariadim.sk.                                              

29.03.20139305
Ako vybrať dobré vína na sv. Valentína

Oslavy a podujatia:Vianočené poďakovanie

Ako vybrať dobré vína na sv. Valentína

niccolo niccolo


Určite sa aj Vám občas stane, že neviete aký darček vybrať pre kamaráta, partnera či známeho. Zrazu je tu Valentín a ešte stále nemáte vybratý ten správny darček? Siahnite po fľaši dobrého vína, ktoré vždy poteší. O tom, ako vyberať víno a aké sú trendy pri konzumácii vína sme sa porozprávali so someliérkou wine baru LOG LOG, Ing. Michaelou Lehotayovou. Aké sú súčasné trendy v pití vína na Slovensku? V posledných rokoch sa aj slovenskí konzumenti začínajú prispôsobovať zahraničným trendom. Je pre nich dôležitá kvalita vína, jeho druh a spôsob spracovania. To vidno aj v náraste dopytu po akostných vínach s prívlastkom. Dôležitú úlohu už zohráva aj gurmánsky zážitok. Konzumenti vyhľadávajú jedinečné vína od malých a stredných vinárov, ktoré sú originálne nie len svojou chuťou, ale aj limitovanou produkciou. Pri degustácii sa kladie dôraz aj na príbeh vinárstva a jeho zaujímavosti, ktoré umocnia celkový zážitok. Na Slovensku je najväčší dopyt je po bielych suchých vínach z Malokarpatskej oblasti, sladkých vínach z Tokajskej oblasti, ako aj po ružových vínach, ktoré sú v posledných rokoch oceňované na veľkých súťažiach doma i v zahraničí. Akým vínom potešiť partnera/partnerku na Valentína? Vyberáme pre dámy: Valentín je skvelá príležitosť ako potešiť ženu jedinečným darčekom v podobe vína. Určite nič nepokazíte ružovým vínom, napr. odrodou Cabernet Sauvignon rosé, s príjemnou aromatikou lesných plodov. Ženy majú rady aj mladé biele vínka s ovocnými tónmi a jemnými kyselinkami (Tramín červený, Muškát moravský, Pálava). Nezabudnite, že ženy sú odborníčky na komplexné vône. Pre náročnejšie partnerky je vhodná kombinácia ťažšieho červeného vína s kvalitnou horkou čokoládou. Tu platí zásada, čím vyšší obsah kakaa v čokoláde, tým ťažšie červené víno treba vybrať. Vyberáme pre pánov: Pánov potešíte skôr suchými bielymi vínami (Rizling rýnsky, Chardonnay a pod.) alebo vyzretými červenými vínami (Alibernet, Cabernet Sauvignon, Dunaj). Keď chce dáma pánovi niečo naznačiť, nech staví na kvalitný rum a cigary. :) Čo robiť v prípade, že sme si kúpu darčeka nechali na poslednú chvíľu a chceme siahnuť po niečom výnimočnom? Trefou do čierneho a zároveň novinkou na slovenskom trhu je talianske víno Fragolino. Je to šumivé sladké víno s jahodami, vyrábané tradičnou metódou z odrody Ysabela v severnom Taliansku. Vaša vyvolená už po prvom dúšku opätuje vaše horúce objatia. :) Toto skvelé vínko si zakúpite iba v niektorých špecializovaných vinotékach. Jednou z nich je wine shop LOG LOG v Bratislave, kde na toto víno ponúkajú špeciálnu Valentínsku zľavu. Ako kombinovať víno s jedlom? Pri kombinácii jedla s vínom platí zásada, že víno má chuť jedla dopĺňať, nie potlačiť. K ľahším jedlám – ryby, biele mäso, šaláty, volíme biele suché víno alebo ružové. k mäsitým pokrmom z diviny alebo k steakom odporúčame vyzreté červené barikové víno. K ovocným dezertom sa hodia ružové vínka, ku krémovým biele sladké vína. K čokoládovým pokrmom odporúčam sladké portské víno.

13.02.20139403
Darčeky zamilovaných

Oslavy a podujatia:Vianočené poďakovanie

Darčeky zamilovaných

Zuzana Zuzana


Vo vzduchu je tento týždeň niečo zvláštne. Ľudia chodia zamyslení, ako keby plánovali jeden dokonalý večer pre dvoch. Z obchodov mizne všetok červený tovar a nekonečné rady sŕdc sa zmenšujú. To môže znamenať len jediné. Blíži sa sviatok všetkých zamilovaných, sviatok sv. Valentína. Z predchádzajúceho článku vieme, aký má tento sviatok historické pozadie a koľko legiend ho sprevádza, no pozrime sa na neho aj očami ľudí 21. storočia. Život je v dnešnej dobe plný chaosu, stresu a človek nič nestíha. Často sa toto napätie odzrkadluje aj na medziľudských vzťahoch medzi partnermi, priateľmi alebo v rodine. No práve v tento deň sa svet zastaví a ľudia si nájdu čas na lásku, na prekvapenie milovanej osoby alebo milé vyznanie. Už niekoľko dní pred týmto obľúbeným sviatkom z obchodov miznú valentínske pohľadnice, bomboniéry, sexy spodné prádlo a priamo v ten deň sa neuveriteľnou rýchlosťou vyprázdňujú asi všetky kvetinárstva po celom svete. Zamilované páry brázdia ulice a okupujú plné reštaurácie, bary a čajovne. Vo vzduchu je cítiť lásku na každom kroku a počuť šušťanie baliaceho papiera, ktorý skrýva milé darčeky v podobe parfémov, sladkých cukroviniek, dobrého vína, krásnych kvetov a malých drobností z lásky. Niektoré páry si však darujú zážitky, na ktoré budú ešte dlho spomínať. Či už je to romantický víkendový pobyt v príjemnom hoteli s welness, alebo ešte stále aktuálny víkend na snehu, či adrenalínový zážitok, ktorý už len pri spomienke na neho divoko rozbúcha srdce. Zamilované páry absolvujú zoskok s padákom alebo jazdu vo formule či rýchlom aute a vychutnávajú si príval adrenalínu vo dvojici. Každý tento sviatok oslavuje podľa seba. Neexistuje presný návod, ako niekoho potešiť alebo ako mu vyznať svoje city, ale nakoniec každý ten svoj časom nájde. Potešte aj vy svojich blízkych a strávte s nimi ten najzamilovanejší deň v roku - to bude ďalší krásny darček okrem tých, ktoré už máte pripravené, alebo ešte len plánujete...  

12.02.20137993
História sv. Valentína

Oslavy a podujatia:Vianočené poďakovanie

História sv. Valentína

Zuzana Zuzana


Teplota na teplomeroch je stále nízka a za oknami sa belie neodmysliteľná zimná pokrývka. No tento týždeň, vo štvrtok 14. februára, bude všetkým oveľa teplejšie. Blíži sa sviatok sv. Valentína, ktorí mnohí strávia v hrejivom objatí milovanej osôbky alebo rodinky. Po celom svete si ľudia budú vymieňať darčeky, kvety, pohľadnice, čokoládové pochúťky a hovoriť si nežné vyznania. Kde sa, ale tento zvyk vzal? Odpoveď nie je až taká jednoduchá, pretože pôvod tohto sviatku je ešte dnes zahalený čarom tajomstva mnohých legiend. Jedna z legiend hovorí, že sviatok všetkých zamilovaných má svoje korene v sviatku Lupercalia, ktorý sa v Rímske ríši slávili 15. februára. V predvečer sviatku boli do “urny lásky” vložené lístočky s menami mladých dievčat, ktoré potom mladí muži ťahali. Dievča, ktorého meno si vytiahli, sa malo stať ich “miláčikom” v nasledujúcom roku. Často sa stávalo, že sa toto spojenie na konci roka skončilo manželstvom. Časom tento sviatok prerástol do neviazaných milostných dobrodružstiev, ktoré zakázal už Augustus a neskôr v roku 494 aj pápež Gelasius. Keďže ani zákaz nepomohol, pápež Gelasius sa v roku 496 rozhodol, vyhlásiť 14. február, predvečer neviazaných osláv, za sviatok zamilovaných a dal ho pod patronát mučeníka sv. Valentína. Ale prečo práve sv. Valentín? Sv. Valentínov poznáme v katolíckych dejinách troch, no najpravdepodobnejším sv. Valentínom mohol byť kňaz Valentín, ktorý žil v 3. storočí v Ríme. V čase jeho života sa musela dožívajúca Rímska ríša brániť proti vpádom polobarbarským germánskym kmeňom. Na cisárskom tróne sa striedali generáli, opierajúci sa o moc légií, v ktorých slúžili rímski muži. Imperátor Claudius II. Gótsky si všimol, že mladí slobodní regrúti bojovali s väčším nasadením ako tí ženatí, a tak počas svojej vlády vydal zákaz sobáša pre mladých mužov. Do manželstva mohli vstúpiť len tí, ktorí si svoje roky v armáde už odslúžili. Kňaz Valentín toto nariadenie nerešpektoval a naďalej v tajnosti sobášil mladých ľudí. No čoskoro bol odhalený a uvrhnutý do väzenia. Bol taký obľúbený, že mu jeho priaznivci oknom do cely hádzali kvety a obdivné listy. Vo väzení Valentína mučili a napokon ho sťali v predvečer rímskeho sviatku Lupercalia, 14. februára 269. Iná legenda hovorí, že sa počas svojho uväznenia zamiloval do sudcovej slepej dcéry, ktorú zázračne vyliečil. Poslal jej aj prvú valentínku s vyznaním lásky, ktorú podpísal “Od tvojho Valentína”. Vďaka takýmto romantickým a hrdinský legendám sa stal sv. Valentín v stredoveku jedným z najobľúbenejších svätých vo vtedajšom Anglicku a Francúzsku. Ďalší z možných výkladov tohto sviatku je v mesiaci február, ktorý je so zaľúbencami prepojený už od 15. storočia, kedy sa začal sviatok sv. Valentína sláviť v Anglicku a Francúzsku. Mnoho literatúry z tých čias, spája sviatok zamilovaných s polovicou februára, kedy si vtáci hľadajú svojho partnera.   Aká je história valentínskych pohľadníc? Najstaršie valentínske milostné básne sa našli už pred rokom 1400, ale najznámejšia pochádza z 15. storočia. Patrila žene francúzskeho vojvodu Karola Orleánskeho, ktorý jej ju poslal z britského zajatia, po prehratej bitke pri Azincourte (1415). Ďalšie milostné vyznanie pochádzajúce z kráľovského pera patrí anglickému kráľovi Henrichovi V, ktorý si na jeho napísanie najal spisovateľa Johna Lydgata. Valentínka patrila francúzskej princeznej Kataríne z Valois, ktorá sa stala jeho manželkou. Vo Veľke Británii sa stal sviatok sv. Valentína populárnym okolo 17. storočia a v polovici 18. storočia prenikol do všetkých spoločenských vrstiev. Angličania si na deň všetkých zamilovaných radi vymieňali malé žetóny náklonnosti alebo ručne písané zamilované odkazy. Od roku 1900 ich vystriedali tlačené pohľadnice ako následok vylepšenia tlačiarenskej technológie. A tak sa stali ľahšou formou vyjadrenia pocitov pre hanblivých. Postupne sa tento zvyk rozšíril do celého sveta. A ešte pár informácií pre zaujímavosť. Napríklad v Amerike sa začali ručne robené valentínky vyrábať na začiatku 18. storočia. V roku 1840 Esther A. Howland, označovaná aj ako “Matka Amerického Valentína”, začala ako prvá masovo produkovať valentínky. Boli to krásne, vkusne zdobené pohľadnice s čipkou, kvietkami a stuhami, ktoré jej priniesli nemalé bohatstvo. Či už v tieto legendy veríte alebo nie, nič to nemení na veci, že 14. február patrí všetkým zaľúbencom. Ak chcete svoju lásku prekvapiť kvetmi alebo nejakým zážitkom, vytvorte si zákazku a vyberte si z ponúk od overených dodávateľov.                                                                         

11.02.20138253
Vianočný stôl ako festival pestrostí

Oslavy a podujatia:Vianočené poďakovanie

Vianočný stôl ako festival pestrostí

Marek


Zabudnime na chvíľu iba na plný tanier. Vianočný stôl nie je len držiak na dobré pokrmy. Je to malý festival atraktívnych dekorácií. Niektoré si môžete vyrobiť, na iné budete potrebovať odborníka. Inšpirujte sa modernými trendmi, ktoré prinesú Vianoce priamo na váš stôl. Dekoračné obrúsky Z cateringových stolov sa aj do domácností pomaly ale isto presúvajú table runnery. Teda jednorazové obrusy, ktoré sú papierové, no na dotyk hebké ako tkaniny. Ich výhodou je možnosť vyhodiť papier po použití. Žiadne pranie, dokonalá atmosféra a zladenie obrusu priamo so servítkami na ňom. Tento trend je doma viac v zahraniční, no už aj slovenské gazdinky pochopili, že počas vianočnej večere je lepšie použiť jednorazové pokrývky stola, ako ráno počítať škody na hodvábnom obruse. Kúsky zelene Vianoce sú o stromčeku, ale niekedy stačí aj pár skvostných zelených vetvičiek na stole. Ikebany, ozdobné venčeky, alebo len dekoračné vetvičky, ktoré prežiaria stôl. Zelene na Vianoce nie je nikdy dosť. Stôl plný rozkoší Doprajte si na stole nielen vyberané pokrmy, ale aj vyberané dekorácie. Vianoce nie sú každý deň  a preto dekoračne môžu pôsobiť aj úplne funkčné súčasti stolovania. Miska na chren, na ovocie, banka na omáčku, alebo tanierik pod cesnak. Vytvorte pre každý pokrm a súčasť večere vlastné miesto. Stôl bude pôsobiť prehľadne a pritom funkčne aj dekoračne. Len niekoľko tónov Základ dobrej výzdoby stola je postavený na maximálne dvoch farebných dominantných odtieňoch. Všetko viacfarebné už bude dýchať gýčom a nie noblesou. Určite je vhodné preniesť aj pár dekorácií priamo z vianočného stromčeka. Či už ide o gule, imelo, alebo strieborné dekoračné pásiky. Môžete nimi ozdobiť stred stola, alebo previazať obrúsky. Vianočná atmosféra sa objaví len čo si sadnete na stoličky. Sviečky Sú základnou výbavou každého vianočného stola. Môžete na ne postaviť vlastné handmade olejové sviečky, alebo jemne gravírované voskové gule, dozdobené perleťou. Aktuálnym trendom sú aj sviece od renomovaných návrhárov. K štedrovečernému stolu sa nehodia vonné sviece, pretože by narušili príjemné šteklenie vianočných jedál. Trendy sú aj ramenné svietniky a konštrukcie z drahých kovov, či keramiky.    foto: freshome.com

22.12.20144786
Ochutnajte svetové variácie Štedrej večere

Oslavy a podujatia:Vianočené poďakovanie

Ochutnajte svetové variácie Štedrej večere

Marek


Vyskúšajte vianočné alternatívy  k bežne zaužívaným pokrmom vianočných jedál ako je ryba kapustnica a šalát. Vianoce sa slávia po celom svete a v každej krajine majú na štedrovečernom stole niečo iné. To je príležitosť, ako si na Vianoce vychutnať atmosféru spolu s netradičným gurmánskym zážitkom. Dnes vás zoberieme na ochutnávku vianočného menu okolo sveta. Nemecko Počas Štedrej večere je tu doma kapor, ale je len jednou z mnohých alternatív, nie rybou prvej voľby. Na stôl sa počas večere často dostane pečená kačica, hus, alebo malé prasiatko. Podávané je s kapustou, ružičkovým kelom a opekanými zemiakmi. Čo sa týka sladkostí, tie sú povinnou jazdou a zahŕňajú predovšetkým marcipán, kandizované ovocie, sladké pečivo. Taliansko Pre Talianov sú Vianoce jedným z najväčších sviatkov v roku a tak k nemu aj pristupujú. Talianov možno rozdeliť na severných a južných. Po celej krajine je v kurze polievka s cestovinami. Obvykle pritom ide o plnené cestoviny, teda tortelíny, varené mäso, alebo vývar z hydiny. Čo sa druhého chodu týka, tu sa objavujú výraznejšie rozdiely. Na severe je na stole obvykle hydina, často plnená, pražená, alebo varená. Na juhu Talianska sa zasa preferuje ako vianočná ryba úhor. Sladkostiam dominujú sušienky, marcipán, čerstvé ovocie, sladké torty. Holandskou Tradíciou sú gurmánske hody, kde sa jedlo v menších dávkach pýši pestrosťou. Ryby, morské plody, krevety, granáty, to všetko lahodne pripravené a ponúkané sediacim hosťom pri stole. Inou holandskou tradíciou je stôl plný mäsa z kačice, králika, či bažantov. Podávané s rôznymi druhmi zeleniny, zemiakmi a šalátmi. USA Krajina, ktorá prevzala vianočné tradície od Talianska až po Škandináviu disponuje množstvom variácií vianočnej večere. Medzi obľúbené patri bravčové mäso, lahodne pripravená hovädzina, ale aj pečený moriak s omáčkou, zeleninou a zemiakmi Medzi tradičné cukrovinky patrí tekvicový a vianočný puding, samozrejme aj biskupský chlebíček, doma je tu aj orechový koláč. Peru Exotická krajina, ktorá sa svojou skladbou jedálnička nelíši od Európskych zvyklostí. Tradične je tu na stole pečený moriak podávaný s ryžou ochutenou cesnakom. Medzi dezertmi sa objavuje najčastejšie horúca čokoláda a špeciálny marcipán vyrábaný nie z mandlí, ale para orechov. Na stole sú samozrejmosťou lahodné a sladké druhy ovocí, plus zeleninové a ovocné šaláty. V Peru aj vianočné sviatky chutia zdravo.

22.12.20146548

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!
Prečo vlastne oslavovať Valentína?

Oslavy a podujatia:Valentínske radosti

Prečo vlastne oslavovať Valentína?

Marek Oslavy a podujatia


Nepasterizované, chutné, zdravé, prírodné, bez stabilizátorov, konzervantov a umelín. Kvalitu a chuť pravých syrov, ktoré vyrábali bačovia pred desiatkami rokov dnes zachovala Farma Tuška, ktorej prioritou je dodržiavať staré receptúry a prinášať na náš stôl to najlepšie z kvalitných syrov. Vlastné zvieratá aj vlastné mlieko Marta Tužinská hovorí, že kvalitu svojich syrov strážia od začiatku výroby až po koniec. Prvou ingredienciou je samozrejme mlieko. „Mlieko získavame zásadne od vlastných zvierat, ktoré chováme bez chémie, bez pridaných látok, čo zaručuje už vstupnú surovinu najvyššej kvality, “ vysvetľuje Marta Tužinská z Farmy Tuška. Na Farme majú licenciu na spracovanie kozieho, ovčieho aj kravského mlieka a kvalita mlieka je vždy prioritou. Nepasterizovaná cesta Dnes je takmer každý syr pasterizovaný a teda je v ňom zabitý každý život. Farma Tuška má možnosť vyrábať syr prirodzenou, nepasterizovanou cestou. „Najväčší rozdiel pri nepasterizovaných syroch je samozrejme v chuti. Tú spozná každý konzument. Líši sa však aj zloženie syra. Je skutočne živý. Vďaka tomu nemá extrémne dlhú záruku. Je potrebné ho skonzumovať rýchlejšie, ale kvalita suroviny a jej zdravotný prínos sú neporovnateľné,“ hovorí Marta Tužinská. Zdravotnú nezávadnosť aj nepasterizovaných výrobkov pravidelne kontrolujú a prirodzene zdravotné výhody získavajú syry vďaka už spomínanej kvalite mlieka. Ručná výroba je základom Syr je tradičným mliečnym výrobkom, no ako hovorí Marta Tužinská z Farmy Tuška, dnes je jeho výroba prakticky na 100% priemyselná a proti takejto globalizácii oni bojujú. V ich predajniach v Žiari nad Hronom a Bratislave je zaručené, že všetky syry sú pripravované výsostne ručnou a klasickou metódou. Zároveň garantujú plnotučnosť syrov. Hoci väčšina syrov má podiel tuku 45% syry z Farmy Tuška dosahujú až 60%. Syrové torty aj korbáčiky svetovej kvality Ako jedna z mála výrobcov na Slovensku zostala Farma Tuška verná tradičnému spôsobu výroby syra, nití, korbáčikov - ručnému ťahaniu, splietaniu. „Ako dôkaz možno uviesť že sme držiteľmi Slovenského rekordu za rok 2012 v ručnom ťahaní syrovej nite. Z 1 kg syru sme dokázali vytiahnuť 158 m syrovej nite,“ chváli sa Marta Tužinská. Okrem tradičných korbáčikov ponúkajú aj syrové torty. Tie prekvapia a potešia každého gurmána a milovníka syrov. Ide o netradičnú pochúťku, ktorá si však poteší každého milovníka kvalitných syrov. 

07.02.20176681

Oslava ako má byť, čo na nej nemôže chýbať?

Oslavy a podujatia:Zahráme Vám do tanca

Oslava ako má byť, čo na nej nemôže chýbať?

Marek Oslavy a podujatia


Nepasterizované, chutné, zdravé, prírodné, bez stabilizátorov, konzervantov a umelín. Kvalitu a chuť pravých syrov, ktoré vyrábali bačovia pred desiatkami rokov dnes zachovala Farma Tuška, ktorej prioritou je dodržiavať staré receptúry a prinášať na náš stôl to najlepšie z kvalitných syrov. Vlastné zvieratá aj vlastné mlieko Marta Tužinská hovorí, že kvalitu svojich syrov strážia od začiatku výroby až po koniec. Prvou ingredienciou je samozrejme mlieko. „Mlieko získavame zásadne od vlastných zvierat, ktoré chováme bez chémie, bez pridaných látok, čo zaručuje už vstupnú surovinu najvyššej kvality, “ vysvetľuje Marta Tužinská z Farmy Tuška. Na Farme majú licenciu na spracovanie kozieho, ovčieho aj kravského mlieka a kvalita mlieka je vždy prioritou. Nepasterizovaná cesta Dnes je takmer každý syr pasterizovaný a teda je v ňom zabitý každý život. Farma Tuška má možnosť vyrábať syr prirodzenou, nepasterizovanou cestou. „Najväčší rozdiel pri nepasterizovaných syroch je samozrejme v chuti. Tú spozná každý konzument. Líši sa však aj zloženie syra. Je skutočne živý. Vďaka tomu nemá extrémne dlhú záruku. Je potrebné ho skonzumovať rýchlejšie, ale kvalita suroviny a jej zdravotný prínos sú neporovnateľné,“ hovorí Marta Tužinská. Zdravotnú nezávadnosť aj nepasterizovaných výrobkov pravidelne kontrolujú a prirodzene zdravotné výhody získavajú syry vďaka už spomínanej kvalite mlieka. Ručná výroba je základom Syr je tradičným mliečnym výrobkom, no ako hovorí Marta Tužinská z Farmy Tuška, dnes je jeho výroba prakticky na 100% priemyselná a proti takejto globalizácii oni bojujú. V ich predajniach v Žiari nad Hronom a Bratislave je zaručené, že všetky syry sú pripravované výsostne ručnou a klasickou metódou. Zároveň garantujú plnotučnosť syrov. Hoci väčšina syrov má podiel tuku 45% syry z Farmy Tuška dosahujú až 60%. Syrové torty aj korbáčiky svetovej kvality Ako jedna z mála výrobcov na Slovensku zostala Farma Tuška verná tradičnému spôsobu výroby syra, nití, korbáčikov - ručnému ťahaniu, splietaniu. „Ako dôkaz možno uviesť že sme držiteľmi Slovenského rekordu za rok 2012 v ručnom ťahaní syrovej nite. Z 1 kg syru sme dokázali vytiahnuť 158 m syrovej nite,“ chváli sa Marta Tužinská. Okrem tradičných korbáčikov ponúkajú aj syrové torty. Tie prekvapia a potešia každého gurmána a milovníka syrov. Ide o netradičnú pochúťku, ktorá si však poteší každého milovníka kvalitných syrov. 

08.10.20155443

Martin Chyla

108 136

Fantastické slané potešenie

Toto je špica. Krásne, chutné, slané torty od Ľudmily Štefaničkovej. Celý náš…

Ľudmila Štefaničková
4.9/5 13 hodnotení

Produktová fotografia

fotografia výrobných priestorov a zariadenia firmy

Rado Cerula…
5/5 8 hodnotení

svadba

Spokojnost nad mieru , sice to pre zaneprazdnenost nejaku dobu potrva, ale…

Fero Liptak Photography
Fero Liptak…
4.5/5 2 hodnotení

Novinky zariaďovania



Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím