AKTUÁLNE


Mladé víno nenechávajte na zajtra

Oslavy a podujatia:Vianočené poďakovanie

Mladé víno nenechávajte na zajtra

Marek


Mladé víno je vždy najočakávanejšie. Problematický rok 2013 hlási, že znížená úroda nám nedá toľko nápoja bohov ako predošlé ročníky, napriek tomu sviežosť mladého vína už iskrí v pohári. November je mesiacom, keď sa začne rozlievať Beaujolais Nouveau a tým dá pomyselnú zelenú mladým vínam po celom svete. Čo nám tento rok prináša? Ľahké vína s nádychom zimy Objavia sa prvé sychravé dni a s nimi nás omnoho viac láka vychutnať si teplo domova s pohárom dobrého vína. Navyše mladé víno v sebe ukrýva doslova spomienky na leto. „V prípade mladých vín ide o vína z ročníka, v ktorom bolo hrozno na výrobu daného vína vyrobené, pričom je uvedené na trh prvý pondelok v mesiaci november daného roka. Vína sú svieže, iskrivé, „veselé“, hodia sa k ľahkým jedlám typu šaláty, hydina, ryby alebo vhodne spríjemnia akékoľvek spoločenské posedenie,“ hovoria majitelia pivnice Tibava. Aj vy ste už príchod novembra oslávili s pohárikom skvostného nápoja bohov? Možno teraz je ten pravý čas nechať si chuťové bunky rozmaznávať tohtoročnou úrodou. Mladé vína nearchivujte Mladé vína majú rozhodne svoje nezameniteľné chuťové špecifiká, no treba si ich vychutnať okamžite a nenechávať si ich na horšie časy. Víno by ste tým zabili. „Mladé vína sú svieže, ovocné , aromatické. Nie sú vhodné na archiváciu,“ hovorí Matej Hudik z Vinotéky Matyšak Liptovský Mikuláš. Pri mladých vínach platí, že čo môžete vypiť dnes, neodkladajte na zajtra. „Hrozno na mladé víno sa oberá skôr, aby si zachovalo čo najviac aromatických látok. Spracovávajú sa reduktívne a vo fľaške sú niekedy ani nie 2  mesiace od zberu. Mladé vína prinášajú na stôl iskrivú sviežosť a tak sa najlepšie hodia k jednoduchým jedlám, či ako aperitív,“ hovoria odborníci z Wineshop.  V mladom víne je tak naozaj mladosť a sviežosť. Už len vedieť, ako si ju vychutnať. K čomu sa hodí malé víno? Keď hovoríme o víne, vždy v spojitosti s týmto lahodným nápojom spomenieme aj kombináciu s jedlom. „Mladé vína sa vyznačujú predovšetkým svojou živosťou a výraznejšou primárnou aromatikou. Hodia sa viac na bežné príležitosti bez vážnejšieho senzorického hodnotenia. Biele k jedlám ľahšieho razenia. Pokiaľ majú vyššie kyseliny tak aj k tradičným bravčovým špecialitám. Červené napríklad k pečenej kačke s kapustou a ružové skoro ku všetkému,“ Michal Kálman z Vinotéky pod Ubánkom. Všetky tieto živé vlastnosti najviac oceníte práve v týchto mesiacoch, tak prečo nenavštíviť svoju obľúbenú vinotéku? Nie je to však len o jedle. Mladé víno má v sebe ešte jednu moc, vie premeniť noc na chvíle plné zábavy. „Osobne si myslím, že najlepšie sa hodí mladé víno na jeden večer s kamarátmi. Inak k ľahkým jedlám, ale tomu u nás na jeseň veľmi neholdujeme,“ hovorí realisticky Ivan Vyhlídal  z Vinotéky Klaret. Dokonalý spôsob ako si spríjemniť záver týždňa je tak dobrá spoločnosť a mladé víno.

21.11.20139455
Ročník 2013 prinesie víno mnohých tvárí!

Oslavy a podujatia:Vianočené poďakovanie

Ročník 2013 prinesie víno mnohých tvárí!

Marek


Burčák sa pomaly mení na víno. Prichádza čas, kedy vinári nielen na Slovensku, ale po celom svete začínaj hodnotiť, ako sa vydaril ročník. Víno 2013 bude svieže, farbisté a plné zaujímavých odtieňov, hoci sa nerodilo ľahko. S odborníkmi na víno sme sa rozhodli vás zasvätiť do tajomstiev tohoročnej sezóny. Ťažký rok prinesie skúšané víno Vínny ročník 2013 bude patriť k tým, ktorý zrejme neoslní, ale nepatrí ani k najhorším. Má svoje charakteristické rysy, ktoré by sme pri ideálnych podmienkach pestovania viniča do fľaše nestočili.  Víno je nesmierne závislé na počasí a celý rok 2013 zaznamenal prudké výkyvy, dažde a tropické teploty, čo sa podpísalo na menšej úrode viniča. „Začiatkom leta to vyzeralo, že ročník 2013 môže na Slovensku nadviazať na veľmi dobré ročníky 2011 a 2012. Po prudkom vegetačnom nástupe prišli dažde v čase kvitnutia, čo ovplyvnilo množstvo budúcej úrody. Potom prišlo horúce a najmä mimoriadne suché leto s vysokým tlakom múčnatky. Upršaný september spôsobil, že niektoré odrody začali hniť, cukornatosť je o niečo menšia a kyseliny vyššie ako pred rokom. To všetko pôsobí na zníženie kvality, najmä u červených vín. Úroda je oproti minulému roku približne o 30% nižšia,“ hovorí o nepriazni počasia Michal Kálman z Vinotéky pod Ubánkom. Netradičný klimatický priebeh roka sa však nepodpísal len na nižšej úrode, ale votkal do vína aj zaujímavé spektrum chutí. „Ročník 2013 prináša vína s vyšším obsahom kyseliniek, plné ovocných tónov a sviežich chutí,“ hodnotí Matej Hudik z Vinotéky Matyšak Liptovský Mikuláš.   V ročníku 2013 si vychutnáte naozaj mnoho tvárí vína. Svoje o tom vedia aj odborníci z Wineshopu: „ V ročníku 2013 nájdete od sviežich, reduktívnych vín, plných primárnej aromatiky - ktoré sa už dostávajú na trh, aj  vína, ktoré vinári pripravujú na dlhšie zrenie. Napriek tomu, že sa nejedná o nejaký výnimočný rok, moderné technológia a vinársky um dokážu prírode pomôcť a my sa môžeme tešiť na vyrovnanú kvalitu.“ Prírodu tak v roku 2013 museli zastúpiť odborné technologické postupy, ktoré zachraňujú, čo sa dalo. Rozdiely bude vidieť v regiónoch Slabšia sezóna nepostihla len Slovákov. „Naši priatelia vo Francúzsku sa sťažovali na slabú až nulovú úrodu konkrétne v Beaujolais, Bordeaux, Burgundsku, Muscadet. Napriek tomu sa niečo podarilo obrať a bolo to slušnej kvality,“ hovorí o problémoch nielen v slovenských viniciach, ale v celosvetovom meradle Ivan Vyhlídal  z Vinotéky Klaret. Zároveň však dodáva, že ďalšie špecifikum tohto roka je oneskorenie zberu až o 3 týždne, čo skracuje čas potrebný na to, aby sa víno dostalo na trh včas. Konkrétne Beaujolais nouveu sa predáva od 21. novembra. Hrozno sa začalo zberať 3. októbra. Víno je teda výsledkom vysokej technológie, čo nie je najideálnejšie.   Už sme naznačili, aký bude rok 2013 a čo možno od vína očakávať, no o tom, ako búrlivé je teda tohoročné a dlho očakávané mladé víno, ktoré sa navyše rodilo s problémami, si povieme v ďalšom pokračovaní. 

21.11.20139264
Vezmite sa trochu inak

Oslavy a podujatia:Vianočené poďakovanie

Vezmite sa trochu inak

kasolina kasolina


Klasická slovenská svadba – čo si pod tým predstavíte? Svadobný obrad v kostole alebo na miestnom úrade, veľa hostí, bohatú hostinu a samozrejme, zábavu až do rána bieleho. A k tomu starejší, ktorý baví a usmerňuje hostí riekankami v ľudovom kostýme. Vedeli by ste si to predstaviť aj inak? Možno menej tradičných zvykov, o niečo viac zapamätateľných zážitkov a výzdobu zameranú na detail? Áno, všetko sa dá, chce to iba trochu viac odvahy. Ako všetko okolo nás, aj prípravy a organizácia svadobného dňa sa vyvíja a mení, sleduje trendy, nápady a predovšetkým požiadavky súčasných mladých ľudí. Dnes už nie je pravidlom, že civilný svadobný obrad sa musí odohrať na miestnom úrade, v zaužívaných časoch a bez možnosti zakomponovania vlastných prvkov, či svadobného scenára. Dnes sú už mnohé záhrady, či nádvoria hotelov vyhlásené za oficiálne svadobné miesta a miestni oddávajúci vás zosobášia hoci aj pod holým nebom. Úlohy starejšieho sa ujme skúsený svadobný koordinátor a mladomanželia si tak môžu naplno vychutnať všetky vzácne chvíle svojho svadobného sna. Fantázii sa už medze nekladú a mladí ľudia si pripravujú svadobné scenáre skutočne kdekoľvek. Vziať sa môžete vo vinici, v lese, na vašom obľúbenom mieste či doma na záhrade. Samozrejme, pokiaľ sú vás lokálni oddávajúci ochotní na vami vymyslenom mieste oddať. Za oficiálny poplatok obci či mestu to však problém nebýva. Stačí si zájsť na matričný úrad vášho trvalého bydliska, spísať žiadosť o uzavretie manželstva a v prípade, že vami zvolené miesto spadá pod iný obvod, matrika vám vyhotoví takzvaný delegačný list, ktorým povoľuje sobáš na inom mieste. Svadobná hostina na zelenej lúke, pod stanom, v drevenej stodole alebo v nádhernom kaštieli – všade môže vyzerať elegantne, štýlovo a nezabudnuteľne. Svadby dnes majú témy, vyzdobujú sa netradične v súlade so životným štýlom a záujmami mladého páru a stávajú sa tak skutočným zážitkom pre všetkých hostí. Samozrejme, ani v dnešnej dobe sa na tradície nezabúda, z klasických slovenských zvykov sa na niektorých súčasných svadbách objaví minimálne začepčenie nevesty sprevádzané tradičným rituálom začepčenia, spevom a tancom. Máte na nevšedný svadobný zážitok odvahu aj vy? Za pekný článok a nádherné fotografie ďakujeme pani Kataríne Hrčkovej zo svadobnej agentúry Kasolina, ktorá sa venuje kompletnej organizácií netradičných svadieb na celom Slovensku.  GALÉRIA:

17.04.201310011
Trendy pre svadobné šaty 2013

Oslavy a podujatia:Vianočené poďakovanie

Trendy pre svadobné šaty 2013

Zuzana Zuzana


A konečne sme sa dostali k svadobným šatám. K slovu sa opäť hlásia vintage motívy, strihy inšpirované hviezdami na červenom koberci, ale aj obľúbená klasika či elegantná extravagancia. Tento rok sľubuje, že si na svoje prídu aj odvážne nevesty, ktoré sa neboja skúšať všetko nové a chcú sa odlíšiť. Pozrite sa s nami aké nekonvenčné farby, strihy a aplikácie ponúka tohtoročná svadobná sezóna. Odvážne farby Tak toto je trend pre naozaj odvážne nevesty. V móde sú netradičné svadobné farby ako mätová, ružová, červená alebo dokonca žiarivá žltá. Ak sa necítite na šaty v tejto farbe, môžete zvoliť aj farebné aplikácie na bielom pozadí ako kvety, prúžky, stuhy alebo čipku, alebo pridať farbu vykúkajúcej podšívke. Pre nevesty, ktoré sa vydávajú druhýkrát, alebo túžia po nekonvenčnosti, je určená zlatá farba. Čipka Romantická a krásna čipka vládne roku 2013. Uplatňuje sa hlavne vo vintage modeloch (inšpirovaných minulosťou), ale aj ako moderná aplikácia. Do svojich modelov ju zakomponovali návrhári ako Vera Wang, Christos alebo Kenneth Pool. Objavuje sa v mnohých podobách a farbách, ako napr. v červenej alebo v trendy farbách na tento rok. Novinkou je jej viacvrstvové nariasenie okolo drieku alebo na ramienku cez plece. Ak chcete vyzerať ako princezná, nezabudnite na dlhý nádherný závoj, ktorý je tento rok veľmi in. Čarovné aplikácie Trblietavé drahokamy Ak chcete byť na svadbe tým najtrblietavejším stvorením, ozdobte si šaty trblietavými drahokamami a kryštálikmi. Túto krásnu aplikáciu môžete použiť na rukávoch, živôtiku alebo na celých šatách. Budete sa cítiť ako hviezda na červenom koberci. Kvetinová svadba Tento rok sú trendy naozaj nádherné kvety, ktoré si môžete preniesť aj na svadobné šaty. Veľkými kvetmi ako vaša päsť alebo maličkými a nežnými kvietkami si môžete vyzdobiť celú sukňu, živôtik alebo závoj. Krásna ako bohyňa Každá nevesta sa chce cítiť vo svoj svadobný deň ako bohyňa. Tento bohémsky neformálny štýl docielite zaujímavými aplikáciami ako sú motýle, kovové výšivky, akoby porozsýpanými listami alebo vejúcimi stužkami. Je už len vás, či sa rozhodnete ísť naboso. Textúry a strihy V móde je miešanie rôznych textúr. Takéto šaty sú často odvážne, ale zároveň pôvabné. Používajú sa rôzne volániky, záhyby, čipky alebo kaskádovité riasenie viacerých sukní. Na jedných šatách nájdete aj tri rôzne textilné materiály. Nádherné strihy na tento rok sú inšpirované 20. až 40. rokmi minulého storočia, ale aj empírom či viktoriánskou dobou a nakoniec súčasným hviezdnym červeným kobercom. V ponuke nájdete aj malé biele šaty, obrovské nadýchané sukne, viacvrstvové riasenie sukní (tzv. peplum), šaty s jedným ramenom alebo dva v jednom, kde jedny šaty skrývajú postavu a druhé sú napr. len zo splývajúcej čipky. Zaujímavé detaily Odhalený chrbát Veľmi zvodný detail, ktorý do svojich svadobných modelov preniesli všetci návrhári v najrôznejších podobách. Okrem klasického odhaleného chrbtu, nájdeme aj čiastočne odhalený chrbát, kde je vidieť len kožu pod lopatkami, či len dlhý holý pás. Dlhé rukávy Svojim staromódnym kúzlom si opäť získali popularitu. Ich prednosťou je, že odvedú pozornosť z ramien na šaty. Môžete zvoliť dlhé priliehavé rukávy s jemnou čipkou, ktoré zahaľujú iba ramená alebo krátke nariasené rukávy posiate kryštálikmi. Ilúzia výstrihu Jednoduchou cestou ako zakryť výstrih alebo chrbát je tyl. V spojení s čipkou, šperkmi alebo aplikáciami bude vyzerať čarovne a žensky. Chcete sa pred svadbou skrášliť alebo zregenerovať? Navštívte kozmetický salón Laurentis, kde môžete načerpať nové sily pri masáži alebo sa bez chĺpkov  a s novými mihalnicami, pripraviť na svadobný deň. Ešte malý tip na svadobné šperky: Obľúbeným kovom sa tento rok stala platina. V móde je klasická elegancia starých čias a najväčšiu úlohu hrajú jemné vintage hrebene istiace naozaj odvážne účesy. Okrem nich môžete použiť aj kvetinové vence alebo stuhy posiate drahokamami.   Situácia na Slovensku Predstavili sme si svetové trendy, ale ako to vyzerá so svadobnými šatami na Slovensku? Opýtali sme sa majiteľky svadobného salónu CATHERINE pani Stelly Černechovej . “Aj na Slovensku sa nevesty často inšpirujú svadobnými trendmi. Chodia k nám s určitou predstavou alebo prinesú fotografiu. Snažíme sa im vyjsť v ústrety, no skutočnosť je taká, že málokomu sedí to, čo si vyberie. Skúsený predavač už má vyškolené oko a vie to zistiť už pri prvom pohľade. V našom svadobnom salóne sa snažíme vždy o priateľský prístup, veľmi radi vám poradíme a prispôsobíme na mieru, Máme rôzne svetové značky, šaty rôznych strihov a cenových kategórií. Každá nevesta si u nás dokáže niečo vybrať. Čo nasleduje potom? Po tom ako si nevesta vyberie šaty, začnú sa upravovať na jej postavu. Priemerne je dobré prísť aspoň na dve skúšky šiat. Niektoré nevesty prídu párkrát, pedantnejšie sú u nás každú chvíľku. Tehotným nevestám odporúčame prísť aspoň dvakrát pred svadbou. Moletky to majú na Slovensku trošku ťažšie. Svadobné šaty sa predávajú najčastejšie do štandardnej veľkosti 46. Ale všetko sa dá vybaviť, treba vystihnúť ten správny moment. No sú o niečo drahšie. Požičanie šiat stojí priemerne od 250 do 400 euro, záleží od strihu, ich hodnoty šiat a od konečných úprav. S našimi klientkami podpisujeme zmluvy, v ktorých sa zaväzujú, že šaty nezabudnú vrátiť v stanovenom termíne. Inak ich čakajú sankcie za omeškanie. Šaty môžu byť špinavé, ale nesmú byť zničené.” Aké šaty sú u vás v obľube? “Myslím, že záleží od veku a vkusu každej klientky. Nevesty vo veku od 18 do 25 rokov si vyberajú široké sukne, zatiaľ čo staršie už vedia, čo chcú a volia jednoduchosť a empírové strihy. Momentálne je dosť moderná kombinácia čierna a biela. ale záleží aj na ročnom období. V lete sa doporučuje šifón a empírový štýl a v zime zase satén a na tom tyl. Ale záleží aj na postave klientky.” Inšpirovať sa môžete aj ďalšími článkami: 11 trendov pre tohtoročnú svadobnú sezónu, Trendy pre svadobné torty 2013, Svadobná výzdoba, kvety a catering, Slovenská svadba v minulosti, Vezmite sa trochu inak Pozrite si našu ponuku požičovní svadobných alebo spoločenských šiat.  Poznáte dobrú požičovňu šiat, napíšte jej referenciu, tu.

16.04.201319615
Slovenská svadba v minulosti

Oslavy a podujatia:Vianočené poďakovanie

Slovenská svadba v minulosti

Zuzana Zuzana


Rovnako ako všetky sviatky na Slovensku aj je svadba spojená s mnohými zvykmi a obyčajami. Svadobné zvyklosti v sebe odrážajú rôzne zložky duchovnej a materiálnej kultúry, ktoré sa nahromadili počas storočí. Každý región má svoje zvláštnosti a presný svadobný program, nájdeme však mnoho podobností. Dokonca v prvej polovici minulého storočia mala svadba až 30 základných zložiek. V súčasnosti sa svadobný obrad zjednodušil, staré zvyky však stále pretrvávajú. Pozrime sa na to ako vyzerala svadba na Slovensku v minulom storočí. Predsvadobné obdobie Na Slovensku bolo obyčajou chodiť na pytačky alebo priezvedy. Zástupcovia rodín, družba ženícha (pytač) a nevestin vydavec (stárek, svat) zisťovali, či sa mladý muž alebo dievčina páči rodičom. Keď rodičia súhlasili a mladému páru požehnali, mohli sa mladí zasnúbiť. Dohoda o svadbe sa uzatvárala prostredníctvom zástupcov rodín a to napr. prípitkom, podaním rúk, bozkom, ponúknutím určitého jedla a nakoniec odovzdaním daru. Svadobným darom bývala najčastejšie šatka alebo ručník, alebo koláč, košeľa, pierko, ratolesť, či jablko. Prsteň sa objavil až neskôr a postupne prenikol do všetkých kútov Slovenska (Gemer, Turiec, Spiš už v 19. storočí, Orava až v polovici 20. storočia). V bohatších oblastiach sa dokonca vyhotovovala, dnes aktuálna, písomná svadobná zmluva týkajúca sa usporiadania majetku budúcich manželov. Od zásnub do svadby To bol čas cirkevných ohlášok, keď sa v kostole zverejňoval dátum pripravovanej svadby. Dátum svadby sa stanovoval podľa obyčaje v období fašiangov, na Záhorí na jeseň, keď bolo prvé víno alebo v najvhodnejšom mesiaci máji. Svadby sa nikdy nekonali v stredu ani v piatok. V tomto období sa pozývali svadobní hostia, najčastejšie prostredníctvom družbov alebo osobitne pomocou svadobných organizátorov, tzv. zváčov. Boli označení znakom svojej funkcie a to palicou, pierkom, ručníkom alebo stuhou. Na Slovensku bolo zvykom nosiť tieto svadobné znaky, ktoré označovali a oddeľovali od seba napr. ženícha, družbu, slobodného, ženatého, nevestu od družíc a pod, ale aj ukazovali v akej fáze je svadba. V niektorých častiach Slovenska sa hostia pozývali koláčmi, tzv. radostníkmi, s najmenej tromi náplňami. Budúca nevesta až do svadby nosila partu, ozdobnú pokrývku hlavy, alebo veniec, či farebné stužky. Svadobný závoj sa začal na Slovensku používať až v 20. storočí. Budúci ženích nosil pierko alebo stuhu za klobúkom alebo ručník. Svadobný deň Tento slávnostný deň začínal príchodom ženícha pre nevestu. Počas cesty k nej musel prekonať rôzne prekážky ako zahatanie cesty, zatváranie dverí a predvádzanie falošných neviest. Keď uspel, priviedli mu pravú mladuchu a pridali sa k svadobnému sprievodu. Takto sa svadba oznamovala celej dedine. Na označenie tohto sprievodu sa používal stromček, zástava, obradný koláč, palica (šabľa), veniec a jablko. Dôležité bolo aj počasie, ktoré predpovedalo, aké bude budúce manželstvo. Pekné a slnečné počasie predpovedalo radosť a harmonické manželstvo. Ale napr. aj sneh alebo dážď znamenali požehnanie, bohatstvo a slzy smútku alebo radostí. Zatiaľ čo vietor a búrka s bleskami znamenali nestálosť a hádky. Svadobná hostina Po svadobnom obrade, ktorý sa konal v kostole, sa hostia usadli k svadobnej hostine. Aj táto mala svoje zasadacie a programové pravidlá spolu s pestrým a bohatým svadobným menu, o ktoré sa staral tzv. hospodár. Miesto kde sedeli mladomanželia sa označilo obradnými predmetmi ako stromček, obradný koláč, sviečka, jablko, neskôr kytica a torta s osobitnou dekoráciou (najčastejšie postavičky mladomanželov). Svadobná sviečka mala obradný charakter a používala sa aj v kostole. Podľa obyčaje plameň sviečky prezrádzal, aké bude manželstvo. Pokojný plameň predpovedal pokojné a harmonické manželstvo, zatiaľ čo chvejúci plameň búrlivé. Počas svadby sa dodržiavalo mnoho povier. Niektoré boli určené aj pre svadbychtivé družičky, slobodné dievčatá a ženy. Tá, ktorá sa ako prvá posadila na miesto nevesty, sa prvá vydala alebo ak sa družičke na tanieri prevrátil kúsok svadobnej torty, do roka sa vydala, alebo zostala sedem rokov slobodná. Hostina plynulo prešla do svadobnej zábavy, ktorá niekedy trvala aj 4 dni. Spievalo sa, hrala hudba, tancovalo, hovorili sa reči a vinše, hádanky, žarty, hrali sa dramatické scény, hry a vystupovali masky. Vrcholom svadby bolo skladanie venca a čepčenie nevesty, ktoré pretrvalo do dnes. V niektorých oblastiach sa čepčenie robilo až na druhý deň ráno. Po začepčení sa nevesta prezliekla zo svadobných šiat do ďalšieho symbolického odevu, ktorý obsahoval červenú farbu, zásterku na šaty a šatku uviazanú spôsobom, aký sa používal pri práci. Nakoniec sa previezla výbava nevesty, označovaná slovanským termínom rúcho, do ženíchovho domu, kde nevesta vykonala obrady prosperity a plodnosti.   Inšpirovať sa môžete ďalšími článkami: 11 trendov pre tohtoročnú svadobnú sezónu, Trendy pre svadobné torty 2013, Svadobná výdoba, kvety a catering Ak túžite po tradičnej slovenskej svadbe zájdite do múzeí slovenskej kultúry, alebo oslovte overené svadobné agentúry.   

14.04.201312500
Svadobná výzdoba, kvety a catering

Oslavy a podujatia:Vianočené poďakovanie

Svadobná výzdoba, kvety a catering

Zuzana Zuzana


Svadobná nálada v zariadim.sk všetkých úplne ovládla. Už sa nebavíme o ničom inom. Je lepšie si objednať svadobnú agentúru, ktorá sa o všetko postará, alebo si sama spraviť výzdobu, objednať kvety a catering? Obidve možnosti majú svoje pre a proti. Záleží na vás, či budete mať dostatok času, alebo si ušetríte stres. Ak predsa len uvažujete nad tou náročnejšou možnosťou, skúste sa inšpirovať tohtoročnými svadobnými trendmi.      Výzdoba      Kvet      Catering      A nakoniec zábava Ako na výzdobu? Tento rok vašich svadobných hostí ohúrite jedine originálnou svadobnou výzdobou, ktorá všetkým hosťom vyrazí dych. Ako na to? Vsaďte na eleganciu, no nie prílišnú vážnosť, prírodné materiály a vlastnoručne vyrobené dekorácie. Dekoračný papier Trendy sú papierové ozdoby ako girlandy, kvety, origami vtáčiky alebo baly bieleho papiera popísaného romantickými vyznaniami. Veľmi sexy sú farebné lampióny, rozvešané v rôznych výškach po celej sále. Príroda Myslite ekologicky a zároveň ekonomicky. To je heslo tohto roku nie len na svadbách. Vytvorte eklektický štýl spojenia prírody s elegantnými prvkami. Ak sa chcete obklopiť prírodou, ako dekoráciu môžete zvoliť napr. halúzky vo farbe naplaveného dreva či samorasty. Svetovým trendom sa stali aj tzv. glamping, čo vo voľnom preklade znamená kempovacie alebo stanovacie svadby. Ide o spojenie prírody s vymoženosťami mesta. Predstavte si luxusné stany s pieckou, elektrinou, bavlnenou bielizňou a kryštálovým lustrom. Do svadobnej hostiny sa stan dá zakomponovať aj v podobe stanu pre deti alebo ako relaxačný priestor. Starožitnosti a vintage Návrat k elegancii a klasike s nádychom pôvabnosti nájdeme vo vintage a starožitných dekoráciách. Vďaka nim môžete vytvoriť veľmi pôvabnú ženskú atmosféru. Výhodou je, že sa tieto dekorácie dajú použiť aj pri zariaďovaní domácnosti, alebo sa dajú opäť predať na blšom trhu. Porozhliadnite sa na povalách, v pivniciach a na trhoch, či nenájdete originálne staré okenice, nábytok, stoličky, obrusy, sklo, strieborné príbory, krásnu čipku alebo starožitné lustre. Ak túžite po luxuse zvoľte bohaté farby a množstvo krásnych textúr, ktoré spojte so starým zlatom, perlami, starožitnými zrkadlami, zamatom, brokátom a korálikmi. Vtáčia tematika Vtáčiky, hlavne hrdličky, sa spájajú romantickou láskou a tento rok ich nájdeme naozaj všade. Môžete ich zakomponovať do pozvánok, programu, svadobnej torty a výzdoby. Dokonca ich krásne bydielka, v podobe klietok sa tento rok umiestňujú do stredu stolov, naplnené romantickými sviečkami alebo malými kyticami. Nezabudnite na perie, najčastejšie pávie alebo pštrosie, ktoré sa dá samostatne naaranžovať na stôl alebo medzi kvety. Kvety Sú neoddeliteľnou súčasťou svadieb. Nájdeme ich nie len v nevestinej kytici, ale aj vo výzdobe kostola, úradu alebo svadobnej sály. Pivonky Kvetom roku je jemná a romantická pivonka. Tento krásny kvietok má tú nevýhodu, že kvitne len dva mesiace do roka a preto sa môže nahradiť ružami. Naozaj prekrásna je kombinácia s hortenziami. Kvetinový mix Okrem pivonky nájdeme v kvetinových výzdobách naozaj zaujímavé druhy kvetov. Módne je miešať rôzne farby, suché so živými, divoké s orchideami alebo kvetinové so sukulentmi. Áno, čítate dobre. V móde sú sukulenty a to nie len v svadobných kyticiach, ale dokonca aj na tortách. Použiť ich môžete samostatne alebo v kombinácií s pestrofarebnými kvetmi. Myslite farebne Určite sa tento rok nebráňte sýtym a bohatým pastelovým farbám. Vrcholom sú fialové a slivkové odtiene a divoké kombinácie ako citrónová so šedou, broskyňová so smaragdovou a korálová s tyrkysovou. Neodsudzujte dúhové farby, ktoré môžete vytvoriť vďaka georgínam, hortenziám, tulipánom a sasankám. Bohémsky nádych vytvoríte vintage farbami ako jemnou mätová v spojení s ružovou, bielou alebo broskyňovou. Ak túžite po modernej svadbe pouvažujte nad rovnými čistými líniami, tmavými vázami s bielymi kvetmi, vhodné sú sasanky, hortenzie a iskerníky. Zabezpečíme vám kvetinovú výzdobu? Vytvorte si zakázku alebo si vyberte vhodné kvetinárstvo. Catering V tejto časti svadobnej výzdoby sledujeme návrat k formálnosti s nádychom zábavy. Prestieranie Pre luxusnú hostinu vyberajte neutrálne farby v spojení s krásnym bielym porcelánom, s pozlátenými či postriebrenými príbormi, kryštál či číre sklo, kvalitný materiál na obrusy. O niečo menej formálne je výber dúhových farieb, mätová v kombinácií s ružovou, marhuľovou alebo bielou. Zaujímavé je aj využite tzv. Ikat tkaniny, ktorá sa vyznačuje svojskými, priam etnickými a oku lahodiacimi vzormi. Tieto tkaniny a vzory môžete využiť v mnohých aspektoch svadobnej výzdoby a oblečenia. Mini veľkosť Tento rok priniesol naozaj maličké sústa. Na švédskych stoloch sa objavujú malé jednohubky, chlebíčky a mini sladkosti, ktoré sa dajú naaranžovať veľmi zábavnými a originálnymi spôsobmi. Do rôznych sklenených nádob môžete poukladať malé sladkosti, tak aby ladili so svadobnou tortou. Určite si na nich pochutia nie len tí najmenší. Neformálnou zaujímavosťou je aj mobilný vozík s dobrotami, kde kuchár môže priamo pred hosťami servírovať napr. sushi, kebab, hot dog, či cukrovú vatu. Drinky V móde sú neobvyklé koktaily, vymyslené špeciálne pre svadobnú príležitosť. Môžete ich nazvať podľa seba alebo im dať zábavné prezývky. Zaujímavou voľbou tohtoročného trendy nápoja je tequilla. Hľadáte firmu na catering? Viac tu.     A nakoniec zábava Svadby sú oslavou nového spojenia a nie je lepším spôsobom ako ich osláviť smiechom a dobrou náladou. Ako ju vytvoríte? Prineste spoločenské hry. Môžete hrať kolky, hod podkovou, obrovský šach a pod. Takto sa môžu zabaviť aj hostia, ktorí nemajú chuť tancovať. A je to zábavné aj pre deti. Inšpirovať sa môžete aj ďalšími článkami: 11 trendov pre tohtoročnú svadobnú sezónu, Trendy pre svadobné torty 2013 Pozrite si našu ponuku šikovných svadobných organizátorov, catering alebo kvetinástva. Alebo si vytvorte zakázku. Poznáte dobré asvadobné agentúry, catering alebo kvetinárstva, napíše im referenciu, tu.

11.04.201314096
Vianočný stôl ako festival pestrostí

Oslavy a podujatia:Vianočené poďakovanie

Vianočný stôl ako festival pestrostí

Marek


Zabudnime na chvíľu iba na plný tanier. Vianočný stôl nie je len držiak na dobré pokrmy. Je to malý festival atraktívnych dekorácií. Niektoré si môžete vyrobiť, na iné budete potrebovať odborníka. Inšpirujte sa modernými trendmi, ktoré prinesú Vianoce priamo na váš stôl. Dekoračné obrúsky Z cateringových stolov sa aj do domácností pomaly ale isto presúvajú table runnery. Teda jednorazové obrusy, ktoré sú papierové, no na dotyk hebké ako tkaniny. Ich výhodou je možnosť vyhodiť papier po použití. Žiadne pranie, dokonalá atmosféra a zladenie obrusu priamo so servítkami na ňom. Tento trend je doma viac v zahraniční, no už aj slovenské gazdinky pochopili, že počas vianočnej večere je lepšie použiť jednorazové pokrývky stola, ako ráno počítať škody na hodvábnom obruse. Kúsky zelene Vianoce sú o stromčeku, ale niekedy stačí aj pár skvostných zelených vetvičiek na stole. Ikebany, ozdobné venčeky, alebo len dekoračné vetvičky, ktoré prežiaria stôl. Zelene na Vianoce nie je nikdy dosť. Stôl plný rozkoší Doprajte si na stole nielen vyberané pokrmy, ale aj vyberané dekorácie. Vianoce nie sú každý deň  a preto dekoračne môžu pôsobiť aj úplne funkčné súčasti stolovania. Miska na chren, na ovocie, banka na omáčku, alebo tanierik pod cesnak. Vytvorte pre každý pokrm a súčasť večere vlastné miesto. Stôl bude pôsobiť prehľadne a pritom funkčne aj dekoračne. Len niekoľko tónov Základ dobrej výzdoby stola je postavený na maximálne dvoch farebných dominantných odtieňoch. Všetko viacfarebné už bude dýchať gýčom a nie noblesou. Určite je vhodné preniesť aj pár dekorácií priamo z vianočného stromčeka. Či už ide o gule, imelo, alebo strieborné dekoračné pásiky. Môžete nimi ozdobiť stred stola, alebo previazať obrúsky. Vianočná atmosféra sa objaví len čo si sadnete na stoličky. Sviečky Sú základnou výbavou každého vianočného stola. Môžete na ne postaviť vlastné handmade olejové sviečky, alebo jemne gravírované voskové gule, dozdobené perleťou. Aktuálnym trendom sú aj sviece od renomovaných návrhárov. K štedrovečernému stolu sa nehodia vonné sviece, pretože by narušili príjemné šteklenie vianočných jedál. Trendy sú aj ramenné svietniky a konštrukcie z drahých kovov, či keramiky.    foto: freshome.com

22.12.20144786
Ochutnajte svetové variácie Štedrej večere

Oslavy a podujatia:Vianočené poďakovanie

Ochutnajte svetové variácie Štedrej večere

Marek


Vyskúšajte vianočné alternatívy  k bežne zaužívaným pokrmom vianočných jedál ako je ryba kapustnica a šalát. Vianoce sa slávia po celom svete a v každej krajine majú na štedrovečernom stole niečo iné. To je príležitosť, ako si na Vianoce vychutnať atmosféru spolu s netradičným gurmánskym zážitkom. Dnes vás zoberieme na ochutnávku vianočného menu okolo sveta. Nemecko Počas Štedrej večere je tu doma kapor, ale je len jednou z mnohých alternatív, nie rybou prvej voľby. Na stôl sa počas večere často dostane pečená kačica, hus, alebo malé prasiatko. Podávané je s kapustou, ružičkovým kelom a opekanými zemiakmi. Čo sa týka sladkostí, tie sú povinnou jazdou a zahŕňajú predovšetkým marcipán, kandizované ovocie, sladké pečivo. Taliansko Pre Talianov sú Vianoce jedným z najväčších sviatkov v roku a tak k nemu aj pristupujú. Talianov možno rozdeliť na severných a južných. Po celej krajine je v kurze polievka s cestovinami. Obvykle pritom ide o plnené cestoviny, teda tortelíny, varené mäso, alebo vývar z hydiny. Čo sa druhého chodu týka, tu sa objavujú výraznejšie rozdiely. Na severe je na stole obvykle hydina, často plnená, pražená, alebo varená. Na juhu Talianska sa zasa preferuje ako vianočná ryba úhor. Sladkostiam dominujú sušienky, marcipán, čerstvé ovocie, sladké torty. Holandskou Tradíciou sú gurmánske hody, kde sa jedlo v menších dávkach pýši pestrosťou. Ryby, morské plody, krevety, granáty, to všetko lahodne pripravené a ponúkané sediacim hosťom pri stole. Inou holandskou tradíciou je stôl plný mäsa z kačice, králika, či bažantov. Podávané s rôznymi druhmi zeleniny, zemiakmi a šalátmi. USA Krajina, ktorá prevzala vianočné tradície od Talianska až po Škandináviu disponuje množstvom variácií vianočnej večere. Medzi obľúbené patri bravčové mäso, lahodne pripravená hovädzina, ale aj pečený moriak s omáčkou, zeleninou a zemiakmi Medzi tradičné cukrovinky patrí tekvicový a vianočný puding, samozrejme aj biskupský chlebíček, doma je tu aj orechový koláč. Peru Exotická krajina, ktorá sa svojou skladbou jedálnička nelíši od Európskych zvyklostí. Tradične je tu na stole pečený moriak podávaný s ryžou ochutenou cesnakom. Medzi dezertmi sa objavuje najčastejšie horúca čokoláda a špeciálny marcipán vyrábaný nie z mandlí, ale para orechov. Na stole sú samozrejmosťou lahodné a sladké druhy ovocí, plus zeleninové a ovocné šaláty. V Peru aj vianočné sviatky chutia zdravo.

22.12.20146551

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!
Prečo vlastne oslavovať Valentína?

Oslavy a podujatia:Valentínske radosti

Prečo vlastne oslavovať Valentína?

Marek Oslavy a podujatia


Nepasterizované, chutné, zdravé, prírodné, bez stabilizátorov, konzervantov a umelín. Kvalitu a chuť pravých syrov, ktoré vyrábali bačovia pred desiatkami rokov dnes zachovala Farma Tuška, ktorej prioritou je dodržiavať staré receptúry a prinášať na náš stôl to najlepšie z kvalitných syrov. Vlastné zvieratá aj vlastné mlieko Marta Tužinská hovorí, že kvalitu svojich syrov strážia od začiatku výroby až po koniec. Prvou ingredienciou je samozrejme mlieko. „Mlieko získavame zásadne od vlastných zvierat, ktoré chováme bez chémie, bez pridaných látok, čo zaručuje už vstupnú surovinu najvyššej kvality, “ vysvetľuje Marta Tužinská z Farmy Tuška. Na Farme majú licenciu na spracovanie kozieho, ovčieho aj kravského mlieka a kvalita mlieka je vždy prioritou. Nepasterizovaná cesta Dnes je takmer každý syr pasterizovaný a teda je v ňom zabitý každý život. Farma Tuška má možnosť vyrábať syr prirodzenou, nepasterizovanou cestou. „Najväčší rozdiel pri nepasterizovaných syroch je samozrejme v chuti. Tú spozná každý konzument. Líši sa však aj zloženie syra. Je skutočne živý. Vďaka tomu nemá extrémne dlhú záruku. Je potrebné ho skonzumovať rýchlejšie, ale kvalita suroviny a jej zdravotný prínos sú neporovnateľné,“ hovorí Marta Tužinská. Zdravotnú nezávadnosť aj nepasterizovaných výrobkov pravidelne kontrolujú a prirodzene zdravotné výhody získavajú syry vďaka už spomínanej kvalite mlieka. Ručná výroba je základom Syr je tradičným mliečnym výrobkom, no ako hovorí Marta Tužinská z Farmy Tuška, dnes je jeho výroba prakticky na 100% priemyselná a proti takejto globalizácii oni bojujú. V ich predajniach v Žiari nad Hronom a Bratislave je zaručené, že všetky syry sú pripravované výsostne ručnou a klasickou metódou. Zároveň garantujú plnotučnosť syrov. Hoci väčšina syrov má podiel tuku 45% syry z Farmy Tuška dosahujú až 60%. Syrové torty aj korbáčiky svetovej kvality Ako jedna z mála výrobcov na Slovensku zostala Farma Tuška verná tradičnému spôsobu výroby syra, nití, korbáčikov - ručnému ťahaniu, splietaniu. „Ako dôkaz možno uviesť že sme držiteľmi Slovenského rekordu za rok 2012 v ručnom ťahaní syrovej nite. Z 1 kg syru sme dokázali vytiahnuť 158 m syrovej nite,“ chváli sa Marta Tužinská. Okrem tradičných korbáčikov ponúkajú aj syrové torty. Tie prekvapia a potešia každého gurmána a milovníka syrov. Ide o netradičnú pochúťku, ktorá si však poteší každého milovníka kvalitných syrov. 

07.02.20176682

Oslava ako má byť, čo na nej nemôže chýbať?

Oslavy a podujatia:Zahráme Vám do tanca

Oslava ako má byť, čo na nej nemôže chýbať?

Marek Oslavy a podujatia


Nepasterizované, chutné, zdravé, prírodné, bez stabilizátorov, konzervantov a umelín. Kvalitu a chuť pravých syrov, ktoré vyrábali bačovia pred desiatkami rokov dnes zachovala Farma Tuška, ktorej prioritou je dodržiavať staré receptúry a prinášať na náš stôl to najlepšie z kvalitných syrov. Vlastné zvieratá aj vlastné mlieko Marta Tužinská hovorí, že kvalitu svojich syrov strážia od začiatku výroby až po koniec. Prvou ingredienciou je samozrejme mlieko. „Mlieko získavame zásadne od vlastných zvierat, ktoré chováme bez chémie, bez pridaných látok, čo zaručuje už vstupnú surovinu najvyššej kvality, “ vysvetľuje Marta Tužinská z Farmy Tuška. Na Farme majú licenciu na spracovanie kozieho, ovčieho aj kravského mlieka a kvalita mlieka je vždy prioritou. Nepasterizovaná cesta Dnes je takmer každý syr pasterizovaný a teda je v ňom zabitý každý život. Farma Tuška má možnosť vyrábať syr prirodzenou, nepasterizovanou cestou. „Najväčší rozdiel pri nepasterizovaných syroch je samozrejme v chuti. Tú spozná každý konzument. Líši sa však aj zloženie syra. Je skutočne živý. Vďaka tomu nemá extrémne dlhú záruku. Je potrebné ho skonzumovať rýchlejšie, ale kvalita suroviny a jej zdravotný prínos sú neporovnateľné,“ hovorí Marta Tužinská. Zdravotnú nezávadnosť aj nepasterizovaných výrobkov pravidelne kontrolujú a prirodzene zdravotné výhody získavajú syry vďaka už spomínanej kvalite mlieka. Ručná výroba je základom Syr je tradičným mliečnym výrobkom, no ako hovorí Marta Tužinská z Farmy Tuška, dnes je jeho výroba prakticky na 100% priemyselná a proti takejto globalizácii oni bojujú. V ich predajniach v Žiari nad Hronom a Bratislave je zaručené, že všetky syry sú pripravované výsostne ručnou a klasickou metódou. Zároveň garantujú plnotučnosť syrov. Hoci väčšina syrov má podiel tuku 45% syry z Farmy Tuška dosahujú až 60%. Syrové torty aj korbáčiky svetovej kvality Ako jedna z mála výrobcov na Slovensku zostala Farma Tuška verná tradičnému spôsobu výroby syra, nití, korbáčikov - ručnému ťahaniu, splietaniu. „Ako dôkaz možno uviesť že sme držiteľmi Slovenského rekordu za rok 2012 v ručnom ťahaní syrovej nite. Z 1 kg syru sme dokázali vytiahnuť 158 m syrovej nite,“ chváli sa Marta Tužinská. Okrem tradičných korbáčikov ponúkajú aj syrové torty. Tie prekvapia a potešia každého gurmána a milovníka syrov. Ide o netradičnú pochúťku, ktorá si však poteší každého milovníka kvalitných syrov. 

08.10.20155444

Produktová fotografia

fotografia výrobných priestorov a zariadenia firmy

Rado Cerula…
5/5 8 hodnotení

Svadobná fotografia

Úžasné fotky, super človek, môžeme len odporúčat, boli sme milo prekvapení :)

Rado Cerula…
5/5 8 hodnotení

fotenie

S Bohdanovou prácou som maximálne spokojná. Vie pekne navodiť atmosféru na…

Bohdan Haluz Mezei
4.9/5 8 hodnotení

Novinky zariaďovania



Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím